Матурата по български език и литература изтръгна градски момчета и

...
Матурата по български език и литература изтръгна градски момчета и
Коментари Харесай

След матурата: Момичета и момчета споделят своите...

Матурата по български език и литература изтръгна градски момчета и девойки от модерния им живот и ги прати на село, измежду петима селяци от загорските краища в описа „ Косачи ” на Елин Пелин. За да отсъдят дружно с мъжете в ямурлуци за действителността ли да се заловен крепко или да поглеждат по някой път и към неща чудновати. „ …Които да те измъкнат от истината, с цел да схванеш, че си човек ”, запомнила е репликата на Елинпелиновия воин Благолажът дванайсетокласничката Лили от Професионалната гимназия по туризъм.

Задачата да напише есе или интерпретативно съчинение на тематика „ Реалност или небивалица ” по описа „ Косачи ” на българския класик обаче й се стори сложна. Не, че й е доста далечно селото. В 11. клас предходна криво-ляво този урок. И на държавния зрелостен изпит се хвана за спомените от 6. клас. Точно там момичето случило на учителка. От преподавателката си Маргарита Николова до в този момент помни наизуст буквално началото на описа: „ Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа ”.

Според Лили, която учи кетъринг, човек би трябвало да е крепко стъпил на земята, само че и да не се отхвърля от приказните неща, с цел да се избавя от време на време от тривиалното. Проблемът й е, че има вяра в фантазиите, само че не е изключително усърдна в преследването им. Затова в този момент имам вяра, че ще ме одобряват в Медицинския университет. И в това време знам, че с четворки няма да стане ”, раздира се сред илюзиите и действителността дванайсетокласничката в персоналния си опит на финала на междинното обучение. Колкото до другите действителности в живота на младежите, не е почитател на обществените мрежи, които гълтам връстниците й.

Докато Лили направи изпитание да разсъждават по тематиката от последната 41. задача, ученици на ПГВАД „ Христо Ботев ” всеобщо се отхвърлиха изобщо да опитат да разсъждават по нея. 70% от всички в моята стая излязоха, откакто чуха тематиката, описа Иван Караилиев, който учи реституция и архитектура. Специалността му постоянно го е държала с един крайник в предишното, не му е напълно непознат и Елин Пелин. Иван повече се затруднил на въпроси от тестовата част, които претендирали да разпознае от кое произведение са посочени литературни герои.

Надявал се на матурата да се падне поет-революционер, че повече пасва на темперамента му. Именно поради него младежът сменя курса, изоставя занаята и ще кандидатства в школата в Симеоново, с цел да стане служител на реда. За там оценката от матурата му е доста значима. За втори зрелостен изпит ще му се зачете бележката от държавния изпит по специалността. Остава обаче да се оправи и с историята, с цел да стане студент. Подготвял се в допълнение през годината и по двата предмета.

Частните уроци не са наложителни – може да се успее и единствено със крепко учене през годината, безапелационна е Ася от ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров ”, която се готви за екскурзовод, само че не изключва и още два разновидността – да кандидаства в УХТ или пък да следва за логопед. На излизане от Търговската гимназия, където държа зрелостния изпит, тя и съучениците й се оплакаха, че не стигнало времето за въпросите от втория модул. Имало условия, изискващи преписване на пасажи. „ Оромни текстове, губиш се в тях – за националните носии и за стила на обличане ”, изпъшка зрелостничка на излизане от изпита. Затруднило я и съставянето на обобщение, и построяването на лична теза на тематика „ Езикът на облеклата ”.

„ Всичко беше смут, описа „ Косачи ” въобще не съм го чел. Добре, че беше даден един фрагмент ”, показа и Николай от гимназията по туризъм след матурата по български.

Макар текстът да се оказа отдалечен и чужд за средношколците, множеството от тях избрали да се придържат към Елин Пелин, вместо да прекрачат от интерпретативния текст в по-свободния род на есето.

Адреана Узунова от Художествената гимназия „ Цанко Лавренов ” е измежду тези, които въпреки всичко дръзнаха да поясняват тематиката в по-широк смисъл. Но написах единствено няколко фрази, разкритикува себе си тя на излизане от Дървото, където държа матурата. „ Не ме бива доста в писането. Искаше ми се да им го обрисувам ”, изясни момичето. Но не може – всяка завъртулка на листа би се изтълкувала като белязана работа и би довела до отменяне. Адреана е по-склонна да одобри тезата на мечтателя Благолажа от описа на Елин Пелин, в сравнение с скептика и реалиста Лазо. ”Хората във всички времена са измисляли способи за бягство от суровата реалност. Изкуството е един от тях. И то е моето поле ”, споделя абитуриентката, която приключва графика и ще кандидатства в Националната художествена академия.

Темата за действителността и измислицата може и да не възпламени пристрастеностите на самата матура, само че пък провокира спор след края й сред учениците от Художествената – дали изкуството е безспорна фикция или по-скоро израз на действителността, само че погледната с други очи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР