Матурата по Български език и литература (БЕЛ) и през 2019

...
Матурата по Български език и литература (БЕЛ) и през 2019
Коментари Харесай

МОН: Матурата по БЕЛ след VII клас остава същата и догодина

Матурата по Български език и литература (БЕЛ) и през 2019 година ще бъде същата.
Това дадоха отговор от Министерството на образованието и науката след въпрос от националния омбудсман Мая Манолова, осведомиха от пресофиса на публичния бранител.

Манолова бе изпратила запитване-препоръка към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка готвените промени за осъществяване на изпитите за националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ след довеждане докрай на VII клас.

Омбудсманът се обосновава с десетки тъжби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници. Родителите на бъдещи седмокласници изрично се оповестили против желанието на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за образователната 2018 г./2019 година да включва материала от образованието в V, VI и VII клас.

На 6 юни 2018 година от МОН оповестиха, че се разисква коренна смяна в наличието на изпита. Той към този момент ще включва освен наличието от наложителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети.

Родителите на седмокласници и шестокласници стачкуват, защото техните деца, набор 2005 година и набор 2006 година, са заварено състояние и се оказват неподготвени за новите промени. " Основен принцип в правото е даден закон, в случай че визира неподходящо лица, то той да важи отсега нататък, а не за заварени случаи. Нашите деца към този момент минаха през материала за пети и шести клас, без действително да имат визия, че ще поставят изпит върху него ", писали родителите.

Според тях, в случай че изобщо има нужда от промени във формата на матурата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници - набор 2007 година

Образователният министър Красимир Вълчев в писмо увери омбудсмана, че специалистите в министерството са се съобразили с публичните настройки и с ползите на учениците. От МОН ще предложат в националното външно оценяване по БЕЛ през образователната 2018/2019 година да бъде включено образователно наличие от съставен елемент литература единствено за VII клас.

В писмото си Манолова била предложила " отсрочката " да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в действие за децата, които през новата образователна година ще бъдат в пети клас, с цел да имат време да се приготвят. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР