Маточината (от лат. Melissa officinalis) ни е добре позната от

...
Маточината (от лат. Melissa officinalis) ни е добре позната от
Коментари Харесай

Многобройните ползи от маточината

Маточината (от лат. Melissa officinalis) ни е добре позната от билковите чайове за всеобща консумация. Това многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат присъща лимонена миризма, оказва редица изгоди върху здравето ни, за които е добре да сме осведомени. У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник .



Маточината произлиза от планинските региони на Южна Европа . Още от древността маточината се е употребила от гърците и арабите при всевъзможни заболявания, породени от разстройства в нервната система. Цветовете на маточината са дребни, бели, жълтеникави или розови . Маточината пораства из храсталаците, редките гори, около градините и оградите на всички места в България. Обикновено се употребява цялата надземна част или единствено листата на маточината, според от задачите.

Листата на маточината се берат в интервала преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, защото към този момент са изгубили присъщата си миризма и лечебните си качества, написа " Gotvach.bg ".

Билката се суши на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 35 градуса . Изсушените листа от горната страна са зелени, а изпод - по-светлозелени, със едва нагарчащ, стипчив усет. При смачкване или разтриване би трябвало да са запазили присъщата лимонова миризма. Съхранявайте ги на сенчесто, проветриво и изсъхнало място в хартиени пликове или картонени кутии, избягвайте полиетиленовите торбички.

Кулинарна приложимост на маточината
Листата от маточината са били употребявани още от античните гърци и римляните поради приятния опреснителен аромат, напомнящ този на лимонова кора. Днес маточината се влага при подготвяне на болета и ликьори. Не е добре да смесвате маточината със мощни подправки като мента, индийско орехче, джинджифил. Със сушена маточина сносно се акцентира усета на рибата .

Здравословни изгоди от маточината
Маточината работи успокояващо на нервната система , има антиспастично и противогърчово деяние. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането. В националната медицина листата на маточината се използват при лекуване на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за увеличаване на зрението и даже звук в ушите . Намира приложение за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица. Маточината отстранява и неприятния мирис .

Маслото от маточина също намира огромно приложение в лекуването на всевъзможни типове бактериални, гъбични и екземни инфекции заради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.

Маточината усъвършенства съня, отстранява възприятието на възбуденост и напрежение , отстранява раздразнителността, безпокойството, паниката, страха. Тази билка има изцяло благотворно деяние върху нервната система – повлиява позитивно заболяването на Алцхаймер, синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност, меланхолия, хистерия, бодърствуване, потиснатост, мигрена, нервно напрежение, изостря паметта, при стресови положения, сърдечна невроза и така нататък

Ето и по какъв начин да си приготвите чай от маточина - залейте една чаена лъжичка нарязани листа маточина със 100 мл вряла вода . След 30-60 минути прецедете запарката и я изпийте. Вечерно време резултатът е изключително добър. При по-упорити положения пийте по 3-4 чаени чаши от приготвената отвара.

С маточина може да лекувате и херпес . За задачата пасирайте половин шепа листа маточина дружно с 2 с.л. вазелин. Разбъркайте, до момента в който се получи хомогенна примес и оставете мазилото да престои на мрачно и топло място за 2 дни. Нанасяйте от помадата върху херпеса и той ще изчезне до ден-два. Маточината оказва благотворно деяние при сърдечни болести - тя оказва помощ за превъзмогване на умората, спомага за преустановяване на тахикардия и болки в региона на сърцето.

При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните разстройства и се намалява кръвното налягане .

Маточината има очебийно спазмолитично и газогонно деяние при функционални болести на червата. Може да успокои коликите от задържане на газовете в червата, само че също по този начин и да спре порива за повръщане .

Маточината подтиква храносмилането и отделянето на злобен сок, в по-големи количества възбужда апетита. Препарати на основа маточина се употребяват и при виене на свят, за увеличаване на зрението, мъчителна менструация, кожни обриви, ревматични отоци . Под форма на компреси маточината се ползва доста сполучливо за лекуване на циреи.

Вреди от маточината

Маточината е противопоказна за бременни дами и кърмачки . Ако приемате успокоителни медикаменти или тиреоидни средства за контролиране активността на щитовидната жлеза, е добре да се консултирате с доктор преди да започнете приложимост на маточина. Лекарско мнение и разрешение ви е нужно и в случай че имате остри възпаления на стомаха и червата, остра кашлица, чернодробни болести или епилепсия .
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР