Маточината (от лат. Melissa officinalis) ни е добре позната от

...
Маточината (от лат. Melissa officinalis) ни е добре позната от
Коментари Харесай

Златната билка маточина

Маточината (от лат. Melissa officinalis) ни е добре позната от билковите чайове за всеобща консумация. Това многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат присъща лимонена миризма, оказва редица изгоди върху здравето ни, за които е добре да сме осведомени.  У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник .

Маточината произхожда от планинските региони на Южна Европа . Още от древността маточината се е употребила от гърците и арабите при всевъзможни заболявания, породени от разстройства в нервната система.  Цветовете на маточината са дребни, бели, жълтеникави или розови . Маточината пораства из храсталаците, редките гори, около градините и оградите на всички места в България. Обикновено се употребява цялата надземна част или единствено листата на маточината, според от задачите.

 

Листата на маточината се берат в интервала преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, защото към този момент са изгубили присъщата си миризма и лечебните си качества, написа " Gotvach.bg ".

Билката се суши на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 35 градуса . Изсушените листа от горната страна са зелени, а изпод - по-светлозелени, със едва нагарчащ, стипчив усет. При смачкване или разтриване би трябвало да са запазили характерната  лимонова  миризма. Съхранявайте ги на сенчесто, проветриво и изсъхнало място в хартиени пликове или картонени кутии, избягвайте полиетиленовите торбички.

Кулинарна приложимост на маточината
Листата от маточината са били употребявани още от античните гърци и римляните поради приятния опреснителен аромат, напомнящ този на лимонова кора. Днес маточината се влага при подготвяне на болета и ликьори. Не е добре да смесвате маточината със мощни подправки като мента, индийско орехче, джинджифил.  Със сушена маточина сносно се акцентира усета на рибата .

 

Здравословни изгоди от маточината
Маточината работи успокояващо на нервната система , има антиспастично и противогърчово деяние. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.  В националната медицина листата на маточината се използват при лекуване на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за увеличаване на зрението и даже звук в ушите . Намира приложение за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица. Маточината отстранява и  неприятния мирис .

Маслото от маточина също намира огромно приложение в лекуването на всевъзможни типове бактериални, гъбични и екземни инфекции заради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.

Маточината усъвършенства съня, отстранява възприятието на възбуденост и напрежение , отстранява раздразнителността, безпокойството, паниката, страха. Тази билка има изцяло благотворно деяние върху нервната система – повлиява позитивно заболяването на Алцхаймер, синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност, меланхолия, хистерия, бодърствуване, потиснатост, мигрена, нервно напрежение, изостря паметта, при стресови положения, сърдечна невроза и така нататък

 

Ето и по какъв начин да си приготвите чай от маточина - залейте една чаена лъжичка нарязани листа маточина със 100 мл вряла вода . След 30-60 минути прецедете запарката и я изпийте. Вечерно време резултатът е изключително добър. При по-упорити положения пийте по 3-4 чаени чаши от приготвената отвара.

С маточина може да лекувате и херпес . За задачата пасирайте половин шепа листа маточина дружно с 2 с.л. вазелин. Разбъркайте, до момента в който се получи хомогенна примес и оставете мазилото да престои на мрачно и топло място за 2 дни. Нанасяйте от помадата върху херпеса и той ще изчезне до ден-два. Маточината оказва благотворно деяние при  сърдечни болести  - тя оказва помощ за превъзмогване на умората, спомага за преустановяване на тахикардия и болки в региона на сърцето.

 

При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните разстройства и се намалява кръвното налягане .

Маточината има очебийно спазмолитично и газогонно деяние при функционални болести на червата. Може да успокои коликите от задържане на газовете в червата, само че също по този начин и да спре порива за  повръщане .

 

Маточината подтиква храносмилането и отделянето на злобен сок, в по-големи количества възбужда апетита.  Препарати на основа маточина се употребяват и при виене на свят, за увеличаване на зрението, мъчителна менструация, кожни обриви, ревматични отоци . Под форма на компреси маточината се ползва доста сполучливо за лекуване на циреи.

Вреди от маточината
Маточината е противопоказна за бременни жени и кърмачки . Ако приемате успокоителни медикаменти или тиреоидни средства за контролиране активността на щитовидната жлеза, е добре да се консултирате с доктор преди да започнете приложимост на маточина.  Лекарско мнение и разрешение ви е нужно и в случай че имате остри възпаления на стомаха и червата, остра кашлица, чернодробни болести или епилепсия .

 

edna.bg

 

И още:
Топ изгоди на маточината:Билката оказва помощ против вируси, остри кашлици и щедро потене;Маточината подтиска гаденето и подтиква апетита;Според бабините предписания маточината лекува високото кръвно, отстранява шума в ушите, може да се приема против нередовна менструация;Лековитата билка работи против неврози, интензивен пулс и мигрена;Когато е под формата на масло, лекува гъбички, бактериални и екземни инфекции;С маточина може да се жабурите, в случай че страдате от възпалени венци или имате неприятен дъх;Чаят от маточина успокоява, покачва концентрацията и интензивността в работата, гони паниката и раздразнението;В случай, че имате разтревожен сън, маточината е вашето лекарство; Хипертония
Босилек и ирландски лишей – по 70 г, бъзов цвят, буков мъх, маточина, мащерка и балканска чубрица – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от сместа и 1 чаена лъжичка наситнени кори от портокал се запарват в 1/2 л кипяща вода (сипват се в минутата на възвирането), след това съдът се отмества на спокоен огън за още 10 мин. След изстиване се прецежда и се получава лечебна напитка, от която се пие по 1 винена чашка (75 г) заран, обед и вечер преди ястие – 10 мин, откакто се вземат капките с бучката захар и 10 мин преди самото ястие.
При високо кръвно
В българската национална медицина листата на маточината се използват при високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за увеличаване на зрението, при нередовна менструация, звук в ушите, подагра, бодърствуване, неприятен мирис в устата.

Прави се отвара от две супени лъжици билка и 500 мл. вряща вода/оставя се да кисне два часа/. Пие се по една винена чаша три пъти дневно.
При раздразнителност
Хидроалкохолният дестилат от маточина демонстрира седативен резултат върху централната нервната система и работи като успокоително. Консумацията на 16 г изсушени листа от маточина изостря паметта и ускорява концентрацията, се показва в проучване, извършено през 2003 година Авторите на проучването допускат, че маточината оказва въздействие върху настроението и когнитивните качества и може да се употребява за лекуването на болестта на Алцхаймер.
За спокоен сън
Една чаша от топлата напитка вечер е най-простото и дейно средство, което оказва помощ освен за заспиване, само че прави съня бездънен и релаксиращ. Загряваме 200 – 300 мл прясно мляко до кипване. Поставяме 2 чаени лъжички сушена маточина и бъркаме към минута, до момента в който млякото още е на котлона, като внимаваме да не изкипи. Оставяме билката да кисне още 10 – 15 минути. Прецеждаме, подслаждаме с мед и пием половин час преди сън. Млякото доста укрепва резултата на билката, тъй като съдържа една аминокиселина, от която тялото ни създава хормона на съня – мелатонин.
При неприятен мирис
Ако страдате от възпалени венци и неприятен мирис, може да се жабурите с запарка от маточина. Тя ще придаде прелестен и доста пресен усет.
За намаляване
Пиенето на чай от маточина работи добре на целулита. Може да вършиме и фрикция на местата с целулит с артикули, които съдържат маточина. При изхвърлянето на непотребната вода от организма, целулитът автоматически понижава. Защото за него е особено това, че се дължи на непотребната вода, която по никакъв метод не желае да си замине.
Действие на маточината
Екстрактите имат успокояващо деяние, антимикробно, антихистамини и понижават кръвното налягане. Съдържанието на полифенол на екстрактите благоприятства лечението на херпес, подагра и ухапвания от инсекти. Използва се също за угнетяване активността на хормонит на щитовидната жлеза. Етеричното масло, съдържащо цитрал и цитронелол имат успокояващо деяние върху централната нервна система и антиспазматично; нормално летливото масло има храносмилателни свойства, газогонни, холеритични, контролира стомашното храносмилане, тонизиращо, седативно. Действа при повръщане при бременните дами, контракциите по време на месечния цикъл.

Бори се с мигрените, зъбобола, главоболитеи и болките в ушите, провокирани от невралгии; употребява се против кашлица, пресипване и болести на дихателните пътища; срещу подагра, анемия, безсъния, дизентерия.
Указания и приложения
Летливото масло в националната медицина се предлага при заболявания на черния дроб, астма, анемия, отичане на корема, стомашно разстройство, ухапвания от пчели, оси, намаляване на паметта, болки в белите дробове, Паркинсон, виене на свят
Вътрешно и външо деяние
Вътрешно приложение

за лекуване на чревните колики, диарийни положения, повръщане, анорексия, тонизиращо и стимулиращо при производството на мляко. Дози за лекуване на: огромни животни (коне, говеда), 15-20-50 г; междинни животни (овце, кози, прасета), 5-10-15г; дребни животни (котки, кучета, птици), 2-5-8г.

Външно приложение:

за лечние на рани. Козметика – разцъфналите върхове се употребяват за приемане на колони и парфюми.
Продукти в състава, на които има маточина
 
 под формата на чай (инфузия) при лекуването на: рак на щитовидната жлеза, ревматизъм (противовъзпалително ставно действие), храносмилателни разстройства (раздразване долна част на дебелото черво, на спастичното черво и на ентерита, на жлъчната дискинезия, камъни в жлъчката, херпес от вид I и II; използва се под формата на смес при лекуването на – менструални проблеми, проблеми на нервната система (ддългосрочно против Алцхаймер), меланхолия, психологична анорексия; влиза в състава на лекарството CALMOPLANT таблетки (продукт на Plantavorel SA), употребявано при положения на нервна свръхвъзбудимост; влиза в състава на слабителните и противоколитни чайове; седативен резултат, успокоява сърцетуптенето на нервна основа, нервни нарушавания, като главоболие, неразположение, бодърствуване и други неврастении; влиза в състава на лекарствения артикул EUCOLON.
 
Чай от маточина:
Залейте 3 чаени лъж. листа от маточина с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, по-късно прецедете. Пийте по 1 чаша 3 пъти дневно в продължение на 4-6 седмици.
Маточина (видео) – чай и лечебни свойства


bilkabg.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР