Матиас Дьопфнер е изпълнителен директор на Axel Springer и ключов

...
Матиас Дьопфнер е изпълнителен директор на Axel Springer и ключов
Коментари Харесай

KKR предложи да изкупи миноритарните акции в немския издател Axel Springer

Матиас Дьопфнер е изпълнителен шеф на Axel Springer и основен акционер, който утвърждава договорката. Това обаче би трябвало да създадат и най-малко 20% от по-малките притежатели на акции, които държат 44.8%.

Американската капиталова група KKR е предложила да изкупи акциите на миноритарните акционери в немския медиен издател Axel Springer, написа Reuters. Предложената цена е 63 евро за акция, или 40% по-висока, в сравнение с пазарната оценка на акциите. Офертата също по този начин е съгласувана и утвърдена с изпълнителния шеф на компанията Матиас Дьопфнер, който дружно с Фриде Шпрингер, вдовица на създателя Аксел Шпрингер, държат общо 45.4%, а други 9.8% са на двамата правнука на основателя, като те не са обект на договорката.

Офертата на KKR би трябвало да бъде утвърдена още от най-малко 20% от останалите акционерите на компанията, които имат общо 44.8%. Офертата прави оценка Axel Springer на 6.8 милиарда евро, а с цел да изкупи всички миноритарни акции KKR би трябвало да заплати към 3 милиарда евро. Axel Springer е издател на най-добре продавания ежедневник в Германия Bild, само че и на Die Welt и Business Insider. Компанията държи още редица други изявления и цифрови бизнеси.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В свое изказване Дьопфнер разяснява, че договорката би разрешила на Axel Springer да влага в бизнеса си без напън от страна на пазара за по-добри краткосрочни резултати, което значи, че крайната цел е и събаряне от борсата. Нещо, което и самият Дьопфнер желае да направи поради натиска върху цените на акции. След офертата на KKR те скочиха с 12%, само че към момента са надалеч от върха им от февруари предходната година, когато бяха малко над 70 евро.

" Нашият проект за напредък изисква съществени вложения в хора, артикули, технология и марки през идващите години. Стратегическото партньорство с KKR ще ни разреши да търсим тези благоприятни условия за напредък с спомагателни финансови средства без да се фокусираме върху краткосрочни финансови цели ", разяснява Дьопфнер.

Медийната империя на KKR

През последните години KKR влага всеобщо в медии в Европа и изключително Източна Европа, най-често посредством компанията United Group, в която към този момент има миноритарен, а не мажоритарен дял, откакто тази роля бе поета от друга компания за частен капитал, BC Partners.

United Group е основана в Холандия и е притежател на най-голямата компания за кабелна телевизия в Сърбия, като също така има бизнес и в Словения, Босна и Черна гора. Общо компанията предлага всевъзможни телекомуникационни услуги, от телевизия до мобилна връзка на 1.8 млн. семейства в Югоизточна Европа.

KKR остава миноритарен акционер в United Group. Според Wall Street Journal общо компанията към края на 2018 година се прави оценка на над 3 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР