Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан

...
Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан
Коментари Харесай

Матей Пампулов: Треньорът, детето и родителите трябва да са един отбор

Матей Пампулов е дълготраен играч за Купа Дейвис и капитан на националния ни тим. Той е измежду най-уважаваните родни експерти, като в спортната си кариера има редица триумфи на двойки дружно с брат си Божидар. От дълги години Матей живее и работи отвън страната. През последните две седмици Пампулов беше част от лагерите на националните тимове от 12 до 18-годишна възраст. За усещанията си и за задачата на тези лагери Матей Пампулов описа в изявление за формалния уебсайт на Българската федерация по тенис.

– Г-н Пампулов, участвахте в двата лагера на националните тимове в София. Какви са вашите първи усещания и каква е изгодата от сходен вид лагери?

– Тези лагери имат за цел един тип да сканират играчите, с цел да се добие една ясна визия какво е тяхното физическо положение. Аз от своя страна желаех да ги видя по какъв начин са в тениса. Досега нямах огромен контакт с децата, които участваха през тези две седмици. Някои от тях ги виждам за първи път или ги знам единствено по имена. Така че за мен беше забавно да ги видя онлайн и да ги съпоставя с децата, които упражнявах в Австрия в границите на 18 години и с децата в Съединени американски щати, които следя през зимата. Този лагер за мен е доста потребен. Работих с доста прекрасен екип от младежи, за което приветствам федерацията, че дава късмет на младите треньори да влязат в най-високото равнище. Много съм удовлетворен и считам, че това, което видяхме през двете седмици и нещата, които споделих на треньорите, родителите и състезателите, ще им бъдат от изгода.

– Какви са усещанията от децата?

– Смятам, че ни е имаме надарени деца. Те са доста надарени и умни. Лесно им се отдават нещата, в случай че ги съпоставим с децата от други народи, които би трябвало доста пъти да повторят едно нещо, с цел да го създадат. Разбира се не всички деца са идентични, само че в огромната си част нашите са страхотни.

– Къде съгласно вас би трябвало да се работи най-вече?

– Много са съставените елементи, върху които би трябвало да се работи. Когато едно дете стартира да играе тенис, първото нещо, което би трябвало да се научи, е да вкарва топката в корта. Тези деца, които съумяват да вкарват повече топката, побеждават до 10 и до 12-годишна възраст. След 12 години към този момент са нужни други неща и най към този момент да успяваш да завършваш топката. Между 12 и 14 години би трябвало да се усъвършенстват по този начин наречените уинъри /удари, с които се приключва точката/. След 14-годишна възраст към този момент децата с единия крайник стъпват в мъжкия и женския тенис. В този стадий към този момент се изисква с изключение на уинърите и техническите способи да се построява характера на играча. Този, който е кадърен в сложни моменти да издържи дълго време. Предната седмица следих мача на Григор Димитров против Малек Джазири. Във всеки мач той продължава да надгражда. Не би трябвало българските фенове да чакат, че може да завоюва всеки шампионат. Виждам, че и на клей корт той към този момент е доста сериозен състезател. Надал и Федерер скоро ще пресечен кариерата си, тъй като не са безконечни. И тогава идва времето на Димитров и на по-младите тенисисти. Вижда се напредъкът, който демонстрира във всеки един шампионат, даже когато губи. Същото се отнася и за играчите, които желаеме да създадем. Не би трябвало да се изпуска моментът, в който те би трябвало да влезнат в мъжкия и женския тенис. Най-важни са годините, в които тенисът се трансформира от наслаждение в непосилен труд и даже пет часа на работа дневно са малко. Този миг, може би, се губи в България и върху него би трябвало да се работи.

– От дългия опит, който имате като треньор и играч, по кое време за едно дете е най-добре да стартира да тренира тенис?

– Няма такава доктрина, с цел да се каже това. Всичко зависи от самото дете, само че е хубаво до 6-годишна възраст към този момент да се стартира. Основният въпрос е какво желаят да реализират. Първата ми работа в тези лагери е да запитвам децата. Давам им три разновидността. Първи вид – искаш да си доста добър в България. Втори вид – колежански тенис. Трети вид – професионален тенис. Кой от тези разновидности си избирате, с цел да може да забележим защо става въпрос. За едно дете преди да стартира да тренира, родителите би трябвало да си отговорят на тези три въпроса. Тук влизаме в огромната тематика. За да стане един състезател експерт, е доста значимо треньорът, детето и родителите да желаят едно и също нещо. Те са един тим и би трябвало дружно да вървят напред в този развой. Много са чести случаите, когато родителите не са готови и изисквайки доста по този метод, травматизират децата.

BGTENNIS.BG
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР