Матева: СИК няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното

...
Матева: СИК няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното
Коментари Харесай

ЦИК: Бързината, умората и непрочитането на методическите указания са най-честите причини за грешки в протоколите

Матева: СИК няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласоподаване

Изборните протоколите са оптимално опростени и секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласоподаване. Това сподели пред Българска национална телевизия представителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските изборни комисии. Говорителят на ЦИК уточни, че бързината, умората, и непрочитането на методическите инструкции са най-честите аргументи за неточности в протоколите.

" В изчислителния пункт в ОИК, където се търсят грешките на всяка втора или трета комисия, стават опашки ", призна Матева.

Промените в съставите на секционните изборни комисии още веднъж текат в последните дни преди изборите - това е нещо обичайно, изясни Матева. Предвидено е да се заплаща в допълнение за наличие на образование, само че се следят случаи, при които хора, пристигнали на образование, са заменени, сподели още тя.

" Това е един сериозен въпрос, за който е належащо съществено объждане в Народно събрание и съгласно ЦИК - смяна. Избирането и назначението на членове на СИК би трябвало да стане съвсем месец преди изборите, което е доста рано ", добави Матева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР