Материалните щети от опустошителното земетресение, ударило Албания сутринта на 26

...
Материалните щети от опустошителното земетресение, ударило Албания сутринта на 26
Коментари Харесай

До близо €1 млрд. вече достигат щетите от земетресението в Албания

Материалните вреди от опустошителното земетресение, блъснало Албания сутринта на 26 ноември предходната година, са оценени на повече от 985 млн. евро.

Цифрата беше оповестена от министъра на земеделието Бледи Чучи в последния му отчет за оценките на вредите от 30 януари.

" Около 90 задгранични и локални специалисти изготвиха отчета на 30 януари, който е по всички стандарти на Европейски Съюз, Световната банка и Организация на обединените нации и с идентична методология, употребена при други естествени бедствия по света. Това беше 45-дневен денонощен труд с оценка на почти 50 000 обекта. Експертите оцениха вредите в размер на 985 074 906 евро ", сподели Чучи, представен от МИА, съобщи БГНЕС.

Той добави, че 26 ноември 2019 година ще бъде запомнен като един от най-тежките дни за страната и нейните жители.

" Тази дата ще се запомни като една от най-тежките дни за нас, албанците. Разрушителното земетресение с магнитуд 6,4 умъртви 51 души, рани 900 и изсели към 17 000 от развалени домове ", сподели Чучи.

Министърът изрази признателност за " приноса и голямата взаимност " след земетресението.

" Голяма признателност за приноса и голямата взаимност, която пристигна от нашите интернационалните другари, сътрудници, съседи, без нея не би било елементарно да се оправим със обстановката в Дуръс, Лежа и Тирана. Една седмица след бедствието албанското държавно управление потърси поддръжката на Европейския съюз, Организацията на обединените народи и Световната банка, с цел да стартират дружно извънредно значим развой – цялостна оценка на вредите и загубите от земетресението ", сподели Чучи.

Той разгласи, че е направена стратегия за възобновяване, като добави, че страната е уверена, че на Международната донорска конференция, която ще се организира в Брюксел на 17 февруари, ще бъде показана взаимност.

Европейската комисия реши при започване на декември да даде на Албания 15 милиона евро за възстановителни работи след земетресението. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР