Материалната, финансовата част на ядрения проект не е основната -

...
Материалната, финансовата част на ядрения проект не е основната -
Коментари Харесай

Експерти: Не сме готови за разговор със сериозни инвеститори за АЕЦ „Белене“


" Материалната, финансовата част на нуклеарния план не е главната - става дума за резистентност на нормативната база и на стратегическите условия, при които се осъществя планът ". Това сподели пред БНР Антон Иванов - енергиен специалист от Българския енергиен и минен конгрес. Той даде образец с договарянията с RWE преди години, при които е станало ясно от какво се интересува един стратегически вложител:

" Там един от въпросите, който беше подложен, е за определянето на рамките за нуклеарната вреда - до каква степен е страната, къде е вложителят. Ядреният риск. Въпросът за ръководството на нуклеарните боклуци и на отработеното нуклеарно гориво, където също страната има неотменима роля. Т.е. имаме един необятен кръг от въпроси, към които страната няма метод да няма отношение ".

Иванов уточни, че към този момент няма отговори на тези въпроси, " което ни кара да мислим, че не сме подготвени да влезем в сериозен диалог с едни съществени вложители ".

Според него е вероятен и у нас така наречен " маджарски случай ", при който съветската техническа част се добавя от съветско финансиране, т.е. Русия е и вложител, и реализатор:

" В " унгарския случай " имаме снабдител " Росатом " и междуправителствено съглашение за разпределяне на заем ".

По думите му Брюксел няма официално съображение да откаже подобен вид, както се вижда с плана в Унгария: " Но ще има доста въпроси от Европейски Съюз за това по какъв начин е проведен планът, какви задължения са поети и по какъв начин този план ще работи в границите на един либерализиран европейски пазар. Ние би трябвало да имаме подготвени отговори на въпросите, които ще ни задават. Брюксел приказва с страните членки на Европейски Съюз, а тези страни преразказват какво им е заречен стратегическият вложител. Т.е. за Брюксел главната отговорност е на страната и тя би трябвало да даде отговорите. Няма да забележим китайски вложител, който седи в Брюксел и договаря с европейските ни сътрудници ".

Иванов предвижда, че в състезанието за план за АЕЦ " Белене " ще бъде определен сътрудник с най-голямо желание и с него ще стартират дълги договаряния. " Не можем да кажем от в този момент дали те ще завършат положително, или не ", заключи Иванов.

Анализаторът Илиян Василев също разяснява по Българска национална телевизия търсенето на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “:

" Росатом " няма тези пари, с цел да ги влага в плана. Отново стигаме до една позната обстановка още от 2006 година – „ Росатом “ тогава беше с доста по-големи благоприятни условия да влага и искаше да взе участие като акционер. Нещата не са се трансформирали! И през 2019-а година е също толкоз политически и по различен метод невероятно и мъчно за пробутване обстановка, при която „ Росатом “ да владее суперстратегически обект на територията на НАТО и Европейски Съюз. Но, този път се пробва една композиция - технологията и тежестта на Русия и китайските пари, т.е. руско-китайско съдействие на българска територия. Тази композиция е доста наивно замислена в кабинет, който не схваща особеностите на китайската политика. Идеята, че китайците ще играят младши сътрудник на огромния съветски „ Росатом “, е просто наивна. Сега има и други условия – тези неща към АЕЦ „ Белене “ стават към фона на една невиждана рецесия в българската енергетика. Към уравнението би трябвало да отчитаме, за доста огромно страдание, и потребление на АЕЦ „ Белене “ към този момент даже в подтекста на т. н. „ климатични промени “. Има нови лобисти за „ АЕЦ Белене “. Това е някаква убийствена война сред разнообразни кланове и ползи, всеки от които се бори за оцеляване … В енергетиката има доста предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, единствено с цел да се поддържат съответни олигарси. Това е новото изпитание - същите олигарси, които към този момент изцедиха опцията да вземат в енергетиката, без да създават, всички те виждат в АЕЦ „ Белене “ новия си късмет “, разяснява Илиян Василев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР