Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини

...
Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини
Коментари Харесай

Обновява се образователна инфраструктура по ОПРР в Сливен на стойност 7 552 831 лв.

Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини в област Сливен ще бъде осъвременена със средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Проектите за ремонт и възобновяване на просветителна инфраструктура по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 за област Сливен са на стойност 7 552 831 лева Това разгласи в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който взе участие в Граждански разговор на тематика обучение. Той бе част от Платформата за цивилен разговор "Европа в нашия дом ", оповестяват от пресцентъра на ГЕРБ.

На събитието участваха още националният представител от ГЕРБ - Сливен и регионален координатор на партията Десислава Танева, депутатът от ГЕРБ и заместител – ръководител на Комисията по обучение и просвета в Народно събрание Галя Захариева, кметовете на общини от област Сливен. По Оперативна програма “Региони в растеж” ще бъдат осъществени поправки в ПГ по хотелиерство и туризъм "Акад.



Неделчо Неделчев ", ПГ по механотехника и ПГ по стопанска система "Проф. доктор Димитър Табаков ". Ремонт тече и в детските градини "Детство ", "Зорница ", "Мак " и "Вержин и Хаик Папазян ". Министър Вълчев сподели още, че във връзка с интеграцията на ромите в учебно заведение, област Сливен е най-трудна, само че резултатите, които се реализират са най- показателни.



„ Добрите резултати, които реализират екипите по намиране и връщане на отпадналите от просветителната система деца в учебно заведение, би трябвало да се затвърдят, като те се задържат там и всекидневно поставят старания в обучителния развой “, сподели още министър Красимир Вълчев.

Той прикани за взаимни старания в тази посока на родители, учители и цялото общество. Над 200 посредника в страната оказват помощ в процеса за връщане на децата в учебно заведение.

„ Министерство на образованието има две съществени цели. Едната е да обезпечи еднакъв достъп до обучение, а другата е рационализация и качествено обучение. По отношение на първата цел, всяко дете би трябвало да учи две години в предучилищна подготовка и 12 години в учебно заведение. При втората, образованието би трябвало да дава познания и компетентности на учениците, тъй че те да умеят да основават и да работят с машини с изкуствен интелект, добави министърът.



За постигането на тези цели в бюджета на МОН за идната година ще бъдат заложени спомагателни средства за това и ще бъде въведено наложително предучилищно обучение за четиригодишните. Според народния представител и заместител – ръководител на Комисията по обучение Галя Захариева най – значимото и скъпо нещо, което се реализира по време на тези срещи в страната е разговорът с хората, директно ангажирани в системата на образованието.



„ Удовлетворена съм, че образованието в действителност е приоритет за държавното управление и че зад тила на всеки преподавател към този момент стои страната. Показателно за това е освен забележителното нарастване на учителските заплати, само че и отношението към всяка една активност в системата. Благодарение на европейската взаимност, редица български учебни заведения и детски градини получиха напълно друг образ. И в четирите общини на област Сливен има доста добър разговор сред шефове на учебни заведения, учители и локалните управляващи, което оказва помощ за по-добрата работа “, сподели Галя Захариева.

„ Образованието е това, което може да промени България, по тази причина то в действителност е приоритет за държавното управление. Показателни са напъните, които се поставят за това всички деца да имат действителен еднакъв достъп до обучение. За първи път в този развой се включват редица институции, които работят дружно за цялостен обсег и задържане на децата в учебно заведение. Успешно се работи за смяната на системата, за отношението към позицията на учителя в обществото и заетите в системата “, сподели кметът на община Сливен Стефан Радев.

Над 200 представители на учебни заведения, детски градини и други институции взеха присъединяване във форума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР