Материалите за ЦИК не се съхраняват по реда, по който

...
Материалите за ЦИК не се съхраняват по реда, по който
Коментари Харесай

Константинов: Шансовете за успех на референдума на Слави са нулеви

„ Материалите за ЦИК не се съхраняват по реда, по който се съхраняват скъпите бумаги. Дори да констатирате, че нещо не е наред – отминала работа. Едноседмичен е срокът за обжалване на изборните резултати ”, съобщи пред Нова нюз математикът проф. Михаил Константинов.

Той е безапелационен, че регион „ Чужбина ” няма да има.

„ Това не трансформира изборния резултат. При нас броят на резултатите се трансформира на национално равнище ”, сподели математикът.

„ Избирателните описи не бяха прочистени – към 6,600 млн. души са в изборните описи, а на територията на България има 6,5 млн. живи българи. В описите има повече хора, в сравнение с живи българи. Повечето „ мъртви души ” са хора, които от дълго време са в чужбина ”, безапелационен е изборният специалист.
Той предизвести, че се прави инспекция за двойно гласоподаване и се хващат нарушителите.

 
Относно техническите параметри на машинния избор, той изясни, че в този момент хартията в машините е друга от тази, с която те са работили до момента.

„ Дай Боже машините да работят сполучливо с новата хартия, само че не съм оптимист. Това е все едно да си поправяте автомобил, който е в гаранция. Часовникът на машината няма никакво значение - в кое време работи е ирелевантно за нейната работа ”, изясни някогашният зам.-председател на ЦИК.

По думите му с машинния избор не се прави и спестовност на хартия.

 „ Във всяка секция има толкоз бюлетини, колкото са хората в листата – няма спестовност на хартия с машинното гласоподаване. В Европа доста високо софтуерни страни пробваха машинен избор – Германия, Нидерландия, Франция – те минаха през такова гласоподаване, само че няма сходно гласоподаване там ”, изясни Константинов.

С всички тези промени, „ ние сриваме доверието в изборния развой ”, безапелационен е той.

Според него на идните избори ще има леко покачване на резултатите на Българска социалистическа партия и на ГЕРБ. 

„ Българска социалистическа партия на три пъти загуби от изборния развой депутатски места, ще си върне към 10 депутата, Ще има и нарастване на резултатите на ГЕРБ, само че то ще бъде по политически аргументи ”, сподели Костантинов.

„ ГЕРБ сега има 67 места. Механичният общ брой на Политическа партия и Демократична България е по-голям от резултата на ГЕРБ, само че дали тяхното обединяване ще има синергетичен резултат – да се усили действително, не мога да кажа ”, изясни Константинов.

Относно референдума за президентска република, той изясни – „ възможностите за триумф на референдума на Слави са нулеви ”. 

„ Организаторите на това мероприятие са съблазнени от мисълта, че в този момент трябват по-малко гласове. Политиците със своето държание отхвърлиха хората от гласоподаване и смъкнаха праговете. Получаваш изгоди от аморално и нелегално държание. Това е доста тежък проблем в правото ”, добави проф. Михаил Константинов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР