Материалът е предоставен на Петел от Асен Велинов, адвокат в

...
Материалът е предоставен на Петел от Асен Велинов, адвокат в
Коментари Харесай

Китайската Нова година има общи елементи с българските Сурва и Кукери

Материалът е възложен на " Петел " от Асен Велинов, юрист в Калифорния

Негативните сили на отиващата си година и зимата би трябвало да бъдат прогонени с звук, огън, маски, танци, пожелания и празненства - тъй че новата година и идващата пролет да бъдат сполучливи и плодородни.

Традициите към Китайската Нова Година имат доста общи детайли с българските фолклорни обичаи към Сурва и Кукерските празненства. Традиционната история е за страшилище, половин змей, половин лъв, наречено ниен (също китайската дума за “година ”), което нападало села и домове, разрушавало къщите и изяждало хората и животните, до които успявало да се добере - по тази причина и всички се криели от него, до момента в който един самоуверен човек не решил да се опълчи - и с ярки цветове, звук и детонации съумял да изплаши чудовището и да избави селото. Оттогава, хората почнали също да вършат по този начин, и фразата “победа над ниен ” значи също, че новата година е пристигнала.

Китайската Нова Година се назовава още „ Пролетен Фестивал “ и е основана на лунен календар. Тя стартира с втората нова луна след зимното слънцестоене, и началото й е сред 21 януари и 20 февруари. Тазгодишната година на тигъра е 4720 година съгласно обичайния календар.



Хилядолетната история допуска и голям брой обичаи и суеверия - свързани с декорация, практики и ястия. Различните райони, провинции, градове и даже фамилии имат характерни традиции за шанс, благосъстояние и положително здраве.



Според обичайните разбирания, които в огромна степен са свързани с естествените характерности на животното, хората родени под знака на тигъра са динамични, непредвидими, импулсивни, властни и отдадени на идеите, на които имат вяра. Годините под знака на тигъра са, предстоящо, избухливи - само че 2022 е под знака на воден тигър, и по тази причина се чака да е по-умерена от други тигрови години. Смята се, че тигърът защищава дома от огън, крадци и призраци. Различните вярвания, свързани с посрещането на новата година, са комбинация от будизъм, таоизъм, фън шуей, фолклор и митология. 

Колко внимание обръщат китайците на тези вярвания е по-скоро самостоятелно, само че въпреки всичко някои са по-широко споделени - като да вземем за пример, че хората родени под знака на актуалната година нямат шанс през нея, и би трябвало да вземат ограничения - като да вземем за пример да носят алено долни дрехи, и е най-добре то да е харизано от по-възрастен родственик. Идеята идва от това, че в неговата година, съответното животно отива да бъде дружно с боговете, и няма време да закриля родените под неговия знак - по тази причина те сами би трябвало да се погрижат за себе си - като бъдат внимателни и се стараят да правят положителни каузи, тъй че да акумулират позитивна карма. Също по този начин, родените по знака на съответното животно не би трябвало да употребяват месото му - което несъмнено, е по-лесно за родените в годините на дракона и тигъра, в сравнение с за тези в годините на бика, прасето или петела. 



По-традиционно настроените китайци по опция възнамеряват раждането на децата си в “добри ” години - като тази на прасето, да вземем за пример, тъй като обичайното поверие е, че родените под този знак имат шанс и благополучен живот - само че поради това, че знаците се повтарят през 12 години това въпреки всичко не е изключително практично. 

Преди новата година хората се приготвят, като украсяват дома си (в алено и жълто, и с пожелания за здраве, благосъстояние, дългоденствие и добра реколта) и пазарят, като един от дните преди нея е отдаден на разчистване и измитане на неприятните шанс и сила, тъй че да има място за нов шанс през новата година. В първите дни на годината не би трябвало да се чисти, мете, да се мие и реже косата, да се употребяват неприятни думи и остри, режещи предмети, да се чупят неща. 



Новата година се посреща в нови облекла, в украсения с червени надписи, фенери и червени чушки дом, към фамилната софра, като поднесените ястия имат особено значение. Една от тези обичаи е сходна на българската - сходно на питката с шансове, в една от поднесените пелмени се поставя монета, която предсказва шанс на този, само че който тя се падне. Поне едно от следните ястия, според от района, е наложително: пелмени, пролетни рулца, нудълси (символ на дълголетие), ниенгао (изделие от оризово брашно) са наложителни - доста са и районните версии. Традиционни са също портокалите, ястията от риба, пилешко, тиквените семки, сусамови топчета, ястия от желирано месо, сладкишите и други - на основата на това, че имената на доста от тези ястия са омофонични с думи за шанс, здраве и благосъстояние. 

Традиционно, в среднощ остарялата година се изгонва с фойерверки и пиратки (които са неразрешени в множеството градове от няколко години), а на децата се дават червени пликове с пари за шанс (hongbao). 



Първият ден от новата година по традиция се прекарва у дома, а дните по-късно са отдадени на визити на родственици и другари, което още веднъж значи трапези със специфични ястия и замяна на дарове и червени пликове. Храмове провеждат базари, а на доста места има паради и шествия. На петия ден от новата лунна година идва Богът на Богатството, и това още веднъж допуска празнична софра с ястия за шанс, и още повече фойерверки, с цел да бъде той посрещнат уместно. 

Празничният интервал приключва на деня на първото пълнолуние от новата година, след 15 дни - или Празника на Фенерите Yuanxiaojie, когато знаковото ядене е варени оризови топчета със сладостен заряд. Тази година той е на 15 февруари. 



Едно от най-ранните описания на тези обичаи е в стихотворения от преди повече от 3000 години, като несъмнено, традициите еволюират. В последните десетилетия да вземем за пример се разви род от филми (hesuipian), сходни на коледните, отдадени на новата години, нормално комедии за цялото семейство, ненапълно свързани с животното, под чийто знак ще е новата година или упованията за годината. Подобни филми са “Fat Choi Spirit ”, “It`s a Mad, Mad, Mad World ”, “All`s Well, Ends Well ” и други, а тази година измежду предстоящите заглавия са “The Four Seas ” и “Breaking Through ”.

Новогодишната празнична стратегия, или Новогодишната Гала (Chunwan) на CCTV e еднo от най-гледаните телевизионни стратегии в международен проект - миналогодишната притегли рекордни 1.27 милиарда фенове. Предаването е вид вариететна стратегия, която продължава към четири часа, и включва песни, танци, акробатика, фокуси и скечове, както и интернационалните посетители - в последните години измежду Селин Дион, Сай и Андреа Бочели. Сегашната първа дама на Китай Peng Liyuan е взела участие като певица в 24 издания на Галата, до 2012.



Предаването е значима платформа за реклама и показване на нови артикули и технологии - тъкмо по време на Галата от 2015 Alipay и Tencent раздават стотици милиони под формата на виртуални “червени пликове ”. с цел да в допълнение разпространяват мобилните заплащания. Подобни акции, разпределяне на виртуални hongbao-та в последните години са извършени и от видео платформата Kuaishou и локалната версия на Tiktok, Doiyin, които раздадоха по над един милиард юана по време на две от последните излъчвания.

Около Новата Години кристализират и разнообразни обществени проблеми - постоянно по занимателен метод - да вземем за пример практиката да се наемат “заместители ” на интимни сътрудници, които необвързаните завеждат по родните места. В по-традиционните райони в централен и западен Китай основаването на семейство е от основно значение, тъй че за прибиращите се един път годишно необвързани хора, въпросите от родственици и другари за това по кое време ще се оженят или омъжат се трансформират в изтезание, и някои от тях позволяват казуса като наемат другар или другарка за няколко дни. Въпреки, че това несъмнено не е всеобща процедура, самата алтернатива провокира разисквания преди няколко години - за разликите сред поколенията, за изменящите се полезности, за демографските проблеми. 

Преди няколко години внимание получи и историята на млада жена от Шанхай, която за първи път посетила родното място на приятеля си. Изненадана от по-базисните и небогати условия там, тя се оплаква в обществените медии - от къщата, храната, чистотата - и провокира главно отрицателни мнения, само че и полемика за разликите в стандарта на живот из Китай, за това дали разликите в произхода са спънка за връзка, и за обществената подвижност. 

Преди няколко години внимание привлякоха внимание и няколко случая на деца, които осъдиха родителите си, по тази причина че са похарчили подарените на децата през годините hongbao-та, множеството от които са подарени от родственици и другари на родителите тъкмо за Новата Година. 

Червените пликове към този момент не са единствено за децата - цифровите hongbao-та са сурогат на физическите визити, изключително когато за доста пътуванията са невъзможни поради Коронавирус ограниченията. Порасналите деца изпращат пари на възрастните си родители, и демонстрират обичта си посредством материални средства - една от новосъздадените изречения през 2021 беше “демонстрация на синовна/ дъщерна любов с покупки онлайн ” (wanggoushi jinxiao). 

В последните години, доста хора към този момент избират да се съберат с родственици в заведения за хранене, които оферират новогодишни банкети, с всичките обичайни ястия, тъй че да избегнат напрежението от домашните мерки. Преди пандемията, това беше й един от най-оживените интервали за туризма – в това число и за интернационалните пътувания, които за момента са в огромна степен невъзможни.

Целият интервал обвързван с празнуването на новата година е към 40 дни - тази година от 17 януари до 25 февруари.

Традиционно, за доста китайци този интервал включва и пътешестване до родните места - така наречен „ най-голямата годишна човешка миграция. “ За множеството от тях това е и най-дългата годишна отмора – най-малко седем дни.

Според данни от последните години, градовете с най-вече напускащи в интервала на Пролетния Фестивал хора са Гуанджоу, Шънджън, Пекин, Шанхай и Ханджоу - разумно, най-икономически развитите градове, които притеглят най-вече “приходяща ” работна мощ - както общи, по този начин и висококвалифицирани служащи. Традиционно, улиците в тези градове са празни през дните към празника.

Градовете с най-вече идващи за празника пък са Чунцин, Чънду, Ухан, Дженджоу и Ухан. 

В последната година преди пандемичните ограничавания - 2019 бяха регистрирани към три милиарда пътувания (или 425 пъти популацията на България). Коронавирус ограниченията започнаха няколко дни преди Китайската Нова Година през 2020 завари доста китайци в пренос, и осуети пътуванията на други - по публични данни през 2020 бяха регистрирани към 1.5 милиарда новогодишни пътувания, а през 2021 - към 870 млн. През 2021 управляващите предложиха да не се пътува, с цел да се избегне нова Коронавирус вълна. Инициативата беше релативно сполучлива.

Тази година още веднъж има рекомендации за отбягване на пътуванията -  само че прогнозите са за към 1.2 милиарда пътувания (или 36% повече от предходната година). Трудностите още веднъж са свързани с Коронавирус - градовете с най-вече случаи в последните седмици, са тъкмо тези, които най-вече хора напущат за празника. Огнище на Коронавирус в даден град значи, че с цел да пътуват от него, хората би трябвало да имат неотдавнашен отрицателен тест, а в някои случай, че подлежат на наложителна карантина, когато доближат дестинацията си, без значение от отрицателния тест, или пък би трябвало да имат разрешение за посещаване от съответстващите управляващи от родното си място. Последното важи за по-малки обитаеми места, които нямат запаси да се оправят с евентуално Коронавирус огнище и по тази причина избират да лимитират достъпа за “външни ” хора. Тези външни хора обаче за поредна година са измежду тези по-ниско на икономическата стълба. Те са заети главно в региона на услугите и строителството, имат относително по-ниски приходи и стеснен годишен отпуск. 

Най-сериозните ограничавания са за района към Пекин, където на 4 февруари ще стартират Зимните Олимпийски Игри.

Лунната Нова Година се отбелязва още в Япония, Корея, Виетнам, Монголия, Сингапур и на всички места по света, където има китайско население. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР