Матео Салвини Над половин милион незаконни мигранти ще бъдат изгонени

...
Матео Салвини Над половин милион незаконни мигранти ще бъдат изгонени
Коментари Харесай

Салвини - италианският политик с мисия на всяка цена да изгони нелегалните мигранти


Матео Салвини

Над половин милион противозаконни мигранти ще бъдат изгонени от Италия, без значение какъв брой ще коства сходно голямо по размерите си начинание, даде обещание в изявление за ДПА водачът на италианската крайнодясна партия " Лигата " Матео Салвини.

Той е главен състезател в дясната коалиция на Силвио Берлускони, която води в социологическите изследвания преди изборите на 4 март. Едно от основните й предизборни обещания е да изгони над 600 000 претенденти с отказани молби за леговище, само че логистичната и финансовата страна на този въпрос съставляват сериозна незнайна.

" Сигурността няма цена ", сподели Салвини в отговор на въпрос какъв брой ще коства всичко. " Що се отнася до това по какъв начин тъкмо ще го създадем, ще ни бъде необходим и проект за дипломатически съглашения със страните на генезис, доста от които по този начин или другояче получават икономическа и комерсиална помощ от Италия, без да има никаква изгода (за нас) ", сподели той.

" Ще желаяме (от тези страни) най-малко да се погрижат за своите жители, които са емигрирали в Италия и за които в противоположен случай като незаконни имигранти няма да имат никаква вяра да се устроят за в бъдеще " в нашата страна, добави Салвини.

По-рано този месец левоцентристкият ежедневник " Република " означи, че Италия има съглашения за реадмисия с Нигерия, Тунис, Египет и Мароко, а за последните години единствено към 18 500 души без право на престояване са били върнати сполучливо.

Всяка депортация коства към 4000 евро, прибавя вестникът.

Италия е главната входна точка на насочилите се към Европа мигранти от Африка и други места. От 2013 година нейните управляващи са записали близо 680 000 пристигнали такива хора, и неведнъж се оплаква от незадоволителна помощ от Европейски Съюз при оправянето с притока.

В този подтекст " Лигата " последователно набираше гласове благодарение на остра антимигрантска реторика, в това число заричане да употребява " булдозер " против нежелани чужденци - съгласно социологическите изследвания миграцията е измежду главните безпокойства на гласоподавателите, въпреки и след налозите и безработицата.

Пред ДПА Салвини съобщи, че идващите плавателни съдове с мигранти би трябвало да бъдат спирани още в Средиземно море и там, на самите съдове, да се вършат инспекции за вероятни измами за да се придобива право на леговище. След това те неотложно ще бъдат отпращани към Африка в акции, които той дефинира като " филантропични изтласквания ".

" На тези, които явно бягат от война, ще бъде разрешено да влязат в Европа " и ще бъдат разпределяни измежду целия Европейски Съюз, сподели той, възраждайки концепцията за неуспелите квоти за систематизиране на мигранти. " Същевременно икономическите мигранти ще бъдат връщани в пристанището, откъдето са тръгнали ", съобщи водачът на " Лигата ".

Предишно държавно управление на Берлускони, което управляваше с поддръжката на " Лигата ", беше наказано от Европейския съд за правата на индивида за автоматизирано връщане назад в Либия на всички мигранти, хванати в намерено море. Не е ясно дали нови селективни връщания, както предлага Салвини, биха били законни и на практика осъществими.

След като оглави партията през 2013 година, 44-годишният политик, който е роден в Милано, я трансформира: в началото съществувала като сепаратистко придвижване за обособяване на богатата Северна Италия, " Лигата " отстрани думата " Северна " от името си, с цел да придобие известност на национално ниво.

Салвини възприе националистически, евроскептични и антиглобалистки позиции и показва американския президент Доналд Тръмп, унгарския министър председател Виктор Орбан, съветския президент Владимир Путин и лидерката на френската последна десница Марин Льо Пен като образци за подражателство.

Той показва предпочитание да стане министър председател, само че среща опозиция от Берлускони, който в предизборната акция показва себе си като проевропейски многогодишен общественик.

Техният комплициран избирателен съюз се крепи на импровизирано съглашение, че в случай че желае да стане министър-председател, Салвини би трябвало да завоюва повече гласове от Берлускони.

Според заключителните социологически изследвания, които бяха оповестени в петък (в Италия е неразрешено да се разгласяват социологически проучвания в последните две седмици от предизборната кампания), консервативният блок се движи към 37 % - от тях 16,7 % за партията на Берлускони " Напред, Италия " и 13,7 на 100 за " Лигата ".

Салвини се надява плануваният за събота протест в центъра на Милано, който ще бъде под наслов " Сега или в никакъв случай - италианците преди всичко! ", да даде съдбоносен подтик на възможностите му за изборите. Той дава обещание това да е най-голямата предизборна демонстрация до момента през акцията, която партиите не водят изключително шумно.

Анализатори постоянно цитират различен сюжет, че " Лигата " ще избяга от Берлускони, с цел да поддържа държавно управление на извънсистемната партия " Движение 5 звезди ", която съгласно социологическите изследвания има поддръжка от към 30 %, само че не разполага с никакви ясни съдружници.

Салвини обаче изключва подобен вид. " Няма условия да приказваме за коалиция ", сподели той. Според Салвини повода е, че " Движение 5 звезди " " е способно само да употребява общото нeудовлетворение на италианците от политиката, а в същото време жонглира с тематиките за Европа и имиграцията " от боязън да не загуби гласове ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР