Математиката може и да е най-точната наука, но не и

...
Коментари Харесай

Вярно или не: Възможен ли е колективен имунитет до края на май?

Математиката може и да е най-точната просвета, само че не и в устата на Бойко Борисов. Когато министър председателят приказва за вложения или километри издигнати автомагистрали, да вземем за пример, споменаваните от него цифри порастват правопропорционално на броя изявления по тематиката - колкото повече, толкоз повече, изключително в предизборни интервали. Следизборната математика на Борисов обаче, наподобява, е още по-абстрактна. В неделя водачът на ГЕРБ разгласи, че " с Pfizer са контрактувани 2.7 млн дози в допълнение да бъдат доставени в България през идващите два месеца " и също по този начин " ние мислехме август месец, само че аз съм уверен, че май месец към този момент ще са имунизирани над 3 млн. души ".

Ако това може да се случи, би било извънредно добра вест - за здравната система, за туризма, за стопанската система като цяло, а и за всеки един човек персонално. За страдание обаче посочният от Борисов брой ваксини е двойно по-амбициозен от действителните упования. Но даже и по чудноват метод България да получи вкупом 2.7 млн дози от Pfizer, то с демонстрираните дотук темпове на имунизации ще отнеме сред пет и 10 месеца те да бъдат сложени. И в случай че скоростта на имунизациите не се форсира и то съществено, то страната ни ще има по-сериозен проблем от това, че министър председателят хронично преувеличава и срамът от това, че сме последни в Европейски Съюз и в тази ранглиста.
Колко ваксини ще дойдат до юни?
Едно е ясно - няма да са 2.7 млн дози от Pfizer. В началото на месеца стана ясно, че, с помощта на солидарния жест на останалите страни от Европейски Съюз. Ваксините ще бъдат доставени през второто тримесечие - т.е. до юни, вместо през четвъртото, както бе първичния проект.

Между този брой и посоченият от Борисов брой дози от Pfizer/BioNTech обаче има разлика от близо милион и половина. Силно евентуално е министър председателят да включва в сметките и спомагателната поръчка на 1.5 млн ваксини от компанията, за която стана ясно на съвещанието на кабинета предходната сряда, когато за задачата бяха отпуснати 46.4 млн лева Да се чака тези дози да дойдат в околните два месеца на фона на актуалното голямо търсене на ваксини и при лимитираните индустриални потенциали обаче е по-скоро в границите на фантазията.

Реалистично от сегашния миг до края на юни страната ни се чака да получи изключителните 1.26 млн дози от Pfizer, а също по този начин и други над 300 хил дози от компанията, които би трябвало да дойдат през април и май по регулярния график за доставките. Или общо към 1.6 млн дози единствено от Pfizer.

Освен това страната ни по график би трябвало да получи и още към 170 хил дози от Moderna и най-малко няколкостотин хиляди дози и от AstraZeneca (график за доставките от тази компания не е оповестен до момента, само че България е поръчала най-вече от нея - общо 4.5 млн дози), a до седмици в микса с доставки ще се включи и Johnson&Johnson. Така
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР