Математиката е скучна, физиката е трудна, химията е опасна и

...
Математиката е скучна, физиката е трудна, химията е опасна и
Коментари Харесай

TechnoMagicLand ще събужда интереса на децата към STEM

Математиката е скучна, физиката е сложна, химията е рискова и неразбираема. Или по този начин считат доста от децата. Именно тази настройка ще се стреми да преодолее неповторимият план за детски интерактивен център TechnoMagicLand, който съчетава двата съвременна метода в образованието – децата да учат и посредством развлечение, и посредством на практика занимания. Проектът, иницииран и финансиран със 750 хиляди лв. от ТехноЛогика в партньорство със „ София Тех Парк “, е осъществен на територията на София Тех Парк на повърхност от над 1300 кв.м. TechnoMagicLand отваря порти публично на 23 юни т.г.

Експериментите

Колко е дебелината на сапунения мехур? Може ли железно топче да „ виси “ във въздуха посредством силите на магнитното поле? Мога ли самичък да основа магнитно поле? Как се образува дъгата? Защо радиото стопира да работи, в случай че е сложено в железен кафез? Толкова ли е комплицирана теоремата на Питагор? Как да си създадем тримерно изображение на действителен предмет, който по-късно да отпечатаме на 3D принтер?

 Що е то Фарадеев кафез, или за какво радиото не работи?

Що е то Фарадеев кафез, или за какво радиото не работи?

 Нагледно пояснение на теоремата на Питагор. Точно като за бъдещи 6-класници

Нагледно пояснение на теоремата на Питагор. Точно като за бъдещи 6-класници

 3D печатът става все по-достъпен

3D печатът става все по-достъпен

Това са единствено част от над 40 интерактивни опита от региона на естествените науки, математиката и осведомителните технологии (на анг. STEM), които ще приготвят днешните деца за специалностите на бъдещето. Чрез личните си старания те ще разгадават загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения разсъдък, ще получават нови познания и ще виждат по какъв начин на процедура работи науката, изясни създателят на ТехноЛогика Огнян Траянов, който от няколко години обмисля концепцията за подобен „ вълшебен учебен център “. Екипът, работил по плана TechnoMagicLand, включва още Пламен Димитров, Ангел Бъчваров, Иван Сотиров, Петя Андреева, Ирена Атанасова, Меглена Генева, Тодор Ялъмов и други другари на технологиите. В създаването на опитите са взели участие учени, експерти и методисти в съответни научни области, измежду които и представители на академичната общественост, които имат и педагогичен опит и знаят по какъв начин да предадат на децата познания по физика и химия.

„ Целта ни е да запалителен искрата на любознанието в децата към науката и технологиите. Търсихме салдото сред това TechnoMagicLand да бъде атрактивен и да е олицетворение на заложения у всеки от нас блян да опитва и да опознава. И с цел да се отличим от съществуващите софтуерни центрове по света, създадохме лична система, която следи кой клиент на кой опит се намира и прибавя спортен детайл към посещението”, изясни Огнян Траянов при авансово показване на центъра.

Как се стига до концепцията

„ В ТехноЛогика постоянно сме се занимавали с новите технологии, по тази причина и кръстих компанията по този начин. Въвеждаме в България нови технологии, с 3D принтери се занимаваме към този момент 22 години. Но с цел да работят българските предприятия с тези нови технологии, е нужно непрестанно подкрепяне на образованието. Когато става сума за фрагментите, всички ИТ компании сме в „ една лодка “ и би трябвало да оказваме помощ. Ролята на бизнеса е да разпознава проблемите, провокациите и опциите още от зараждането им, с което се занимават машите маркетинг отдели. От друга страна, би трябвало да предлагаме новаторски подходи за решаването им, което е задача на нашите R&D експерти. След това влагаме „ на собствен риск “ в тези новаторски подходи, потвърждаваме, че те са работещи и ефикасни, управляваме ги по този начин, че те да се осъществят на процедура и да се развиват стабилно. Този план показва тъкмо този метод на ИТ бизнеса “, съобщи Траянов.

„ Не може да чакаме от университетите подготвени фрагменти, които да привличаме с изявленията и кариерни конгреси. Важното е „ на входа “ на университетите да има задоволително на брой добре готови и любознателни възпитаници, тъй че от висшите учебни заведения да излизат по този начин нужните за цялата стопанска система експерти “, добави той.

Според него, в обичайните музеи има забавни експонати, посредством които може да се наблюдава по какъв начин са се развивали технологиите през годините, само че те по-трудно могат да „ възпламенят “ интереса на доста от децата. Затова дружно с управлението на София Тех Парк вземат решение постройката, планувана в началото за софтуерен музей, да бъде превърната в пробен център, в който посетителите да могат да се допряна до технологиите. В експозиционната зала са ситуирани съоръжения за опити от областите математика, физика и осведомителни технологии, изясняват се процеси като звукова вълна, магнитно поле, оптична дисперсия, радиовълни, основаване на цветове. Преминавайки на по-високо равнище, последните съоръжения оферират запознаване с програмирането на роботи и изкуствен интелект, дигитализирането на тон, сглобяването на компютър, работата с 3D скенер и 3D принтер, и не на последно място, „ вживяване във виртуална действителност “. С тези съоръжения децата могат да работят независимо, тъй като задачата на TechnoMagicLand е да ги въвлече в интензивно присъединяване. Всеки експонат е екипиран с указания за работа, следени феномени, пояснение на процеса или явлението и информация за това къде то се среща във всекидневието.

 Как работи електромагнитното поле за задвижване на електромотора

Как работи електромагнитното поле за задвижване на електромотора

Научни лаборатории

TechnoMagicLand включва съществена зала, оборудвана с интерактивни и познавателни експонати, демонстрационно пространство и зали за работилници и събития в региона на науката и техниката. За децата, които към този момент имат интерес към науката или са се „ запалили “ от опитите, са планувани специфични курсове. Те ще се организират под формата на тематични работилници, като аудиторията ще бъде разделяна на по-тесни възрастови групи и съгласно уменията на участниците в курсовете. Лабораторията на TechnoMagicLand (TML) разполага със профилирано съоръжение по химия, физика и робототехника.

 Тематични работилници в TechnoMagicLand.Снимка: TML

Тематични работилници в TechnoMagicLand

При проектирането и направата на опитите и самостоятелните постаменти са съобразени и изпълнени всички специфики, произлизащи от предназначението за деца, като особено внимание е отделено на сигурността и ергономичността. Всички мебели в TechnoMagicLand също са проектирани особено за центъра. Дори дрешниците за по-обемния багаж са осъществени във тип на таблицата на химическите детайли, като всяко шкафче е обозначено със съответния знак.

 Как работи електромагнитното поле за задвижване на електромотора

Шкафчета са осъществени във тип на таблицата на химическите детайли.

Експерименталният център е подобаващ за деца над 7 години, като децата под 12 години би трябвало да бъдат съпроводени от възрастен по време на визитата. Билетът за TechnoMagicLand е задействана гривна с RFID чип, посредством която децата се „ записват “ за съответните опити. За всеки сполучлив опит и отговор, те получават точки за присъединяване в класациите. Точките се натрупват при всяко посещаване на TechnoMagicLand, като с повишаване на броя извоювани точки децата се изкачват на по-високо равнище - “Търсач”, “Откривател” или “Магьосник”.

Центърът ще работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник, като цените на билетите са 4 лв. за деца до 14 години и 7 лв. за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови визити, а гостуванията на учебни класове са още по-достъпни.

 Снимка: TML

Потапяне във виртуалната действителност. Снимка: TML

„ Създаването на TechnoMagicLand е част от дейностите по осъществяването на втората фаза на плана за Научно-технологичен парк и се радваме, че го осъществяваме в партньорство с ТехноЛогика. Надяваме се към нас да се причислят още съидейници, които биха желали да допринесат за идеята на TechnoMagicLand и неговото развиване “, разяснява изпълнителният шеф на „ София Тех Парк “ Тодор Младенов. В устава на взаимното сдружение е заложено то да реинвестира облагата си (ако има такава), като всяка година 30% от експонатите ще бъдат подменяни.

" Нашата цел е да изградим у идващото потомство вярно отношение към технологиите. TechnoMagicLand няма упоритостта да накара всички деца да се посветят на науката и технологиите. Не всички могат и би трябвало да станат инженери, само че всички ще употребяват технологиите. Като родители и общество би трябвало да възпитаваме дейни и осведомени консуматори и да спомогнем за основаването на работни фрагменти с положителни механически знания, готови за специалностите на бъдещето ", добави Огнян Траянов.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР