Математикът от БАН проф. Николай Витанов с прогноза във фейсбук

...
Математикът от БАН проф. Николай Витанов с прогноза във фейсбук
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Пловдив се държи, случаите са по-малко, отколкото трябва да са

Математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов с прогноза във фейсбук за развиването на COVID-19 у нас.

Обстановката се развива съгласно упованията. А те както знаете са: нови върхове в броя на записаните случаи наден, само че няма да има Апокалипсис. Очакванията се оправдават. Следват дета

йли в резюме

1. Добрата вест е, че базовото репродуктивно число в края на предходната седмица падна под 1.3. Днес отново е под 1.3 - цената е 1.29. Още един златен ден сме под 1.3. То се и вижда с просто око - новите случаи са под 10 000 дневно. Образно казано: пожарът гори интензивно. Доста изгаря и по този начин се понижава горивото за суперпожар, които следим по други страни.

2. Да забележим какъв ни е интереса. Никой няма интерес да има цялостен локдаун. Ама никой. Нита държавното управление го желае, нито народа. Ами тогава, дано този път го създадем като англичаните. Да се хванем и да предотвратим локдауна. Писах към този момент, че при тази вълна би трябвало повече да гледаме какво ще става по лечебните заведения. Дори и да има доста случаи, в случай че лечебните заведения не се препълнят и изключително в случай че интензивните отделения се не препълнят, няма да има потребност от цялостен локдаун. Като че съм единственият математик, който ви приказва това, само че ще го преглътна. Затова главната ни цел би трябвало да бъда да се пазим, да не се разболяваме, да не стигаме до болница, с цел да може да се предотврати локдауна.

3. От тая вая позиция, да погледнем към картите, учредени на знаците, пресмятани на 100 000 население.

Най-напред картата по проекта на Министерството на здравеопазването. Виждате, че съвсем всичко е на равнище 4. Обаче лечебните заведения не са претъпкани. Значи картата споделя, че би трябвало да сме в локдаун, Витанов споделя, че няма още потребност от подобен. То е тъй като стойностите са съобразени с предходните разновидности на вируса, а Омикрона е много по-заразен, само че не цялостни лечебните заведения с такава скорост, каквато беше при предходните версии на вируса.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост ни споделя, къде се чака дифузното разпространяване да се вихри - София-град, Благоевград, Перник, Варна, Бургас. Пловдив държи фронта още, което е добре. Пловдив държи още и по тази причина имаме връх, само че цената не е доста по-висока от предходната рекордна стойност.

5. Картата на риска по нашата методология демонстрира ясно - Пловдив се държи, случаите са по-малко в сравнение с би трябвало да са като се има мислено популацията на региона. Заради това втори златен ден подред сме под 1.3 за базовото репродуктивно число. Тези два златни дни могат да ни спасят от цялостен локдаун.

6. За да не е безрезултатен героизмът на Пловдив, би трябвало малко помощ от ваша страна. От вас се желае едно просто нещо: Бъдете здрави и се пазете. Сложете по някоя ваксинка и/или бустерче. Хем отбраната ви ще нарасне, хем зелен документ ще вземете, хем лечебните заведения няма да се препълнят и цялостен локдаун няма да има. От вас си зависи. Преценяйте си, животът и здравето са си ваши. Но ни се отваря златен късмет да може да минем и без локдаун. Нека не го изпускаме. Всички имаме интерес да няма цялостен локдаун

7. Спирам дотук. Сигурен съм, че в идващите дни, това, което пиша ще става все по-интересно за от ден на ден хора. Желая ви здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля.

 

 

 

 

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР