Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за

...
Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за
Коментари Харесай

Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява

Математикът Николай Витанов показа в обществените мрежи своето виждане за развиването на ковид у нас. Очаква ли ни повишаване на новите случаи или ще продължи намаляването им? Той предвижда в края на празниците умрелите от вируса у нас да задминат 17 000. Ето какво показа той:

Съвсем къса информация за развиването на обстановката с COVID-19 в България сред празниците.

Обстановката е спокойна, само че това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази заран е 0.942, обсегът на болестта се свива постепенно, броят на дейните случаи понижава, здравната система бавно се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази наклонност да се резервира и през тази седмица. Ваксинацията напредва, през днешния ден размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс имунизираните.

Ако вземем формалната оценка на записаните случаи и прибавим имунизираните, получаваме знак, който ще назовавам оттук насетне ядро на щита. Ядрото на щита през днешния ден е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.
В края на празниците броят на умрелите се чака да приближи 17 000. Това е неприятно, само че постоянно съм писал, че като свършим с тоя вирус, би трябвало да се огледа здравната система и да се види за какво смъртността е висока като се вземат ограничения това да не се случва отново.

Накрая, знаците за нова вълна имат ниски стойности, такава не се чака през тази седмица. След празниците незабавно ще се види какво е ставало по празниците.

Сценариите при липса на нови варианти са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или, в случай че не сме внимавали по празниците - леко покачване на броя на случаите, което може да бъде сложено под надзор до края на май (ако има от кого да бъде сложено пад контрол).

Ако налети по-заразен вариант, ще забележим по какъв начин въздейства той на българското население е ще изчислим сюжетите. Нов вариант не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте умерено и се пазете.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР