Математичката, наречена Златното момиче на България и Европа, представя първата

...
Математичката, наречена Златното момиче на България и Европа, представя първата
Коментари Харесай

Нарекоха тази красива девойка "Златното момиче на България"! Постижението й е огромно!

Математичката, наречена Златното момиче на България и Европа, показва първата си поетична книга в Карлово. След броени дни 20-годишната Виолета Найденова ще прочете своите стихове пред публиката в родния си град. Тя написа от петгодишна и премиерата на книгата се чака с голямо неспокойствие и от авторката, и от ценителите на поезията в Карлово. Но Виолета към този момент покори света на математиката. Тя е първата представителка на Европа, която завоюва премията на името на Мириам Мирзахани - иранката, удостоена с Филдосов орден, равносилен на Нобелова премия за математика, написа marica.bg.

Момичето, родено в Карлово, което следва математика в Оксфорд, е притежател на голям брой златни, сребърни и бронзови медали, извоювани на разнообразни олимпиади и надпревари по математика.

Виолета е родена на 2 юли 1998 година в Карлово. Още тогава обаче родителите живеят и работят в София. Тя се записва в Софийската математическа гимназия и става златното лице на учебното заведение. Има десетки медали от интернационалните олимпиади по математика. Като част от националния тим по математика печели 3 златни, 7 сребърни и 1 бронзов орден.

След месец ще замине за Оксфорд. Там учи математика, ще бъде във втори курс.

При решаването на задания има ентусиазъм, както при всяко творчество, споделя Виолета. Тя дава всичко от себе си по време на надпревари. Но лятото за надареното момиче е време за почивка. По-голямата част от август и началото на септември тя е в родното Карлово. Дядо и Костадин Георгиев е публицист и преподавател по български език и литература. Баба Донка - здравна сестра, която нейни връстници помнят като отличничката на карловската гимназия.

Важни са упоритостта, постоянството, само че също по този начин и повече учене на доктрина. Иначе математиката най-вече ме притегля с това, че е едно непрестанно търсене на истината, споделя Виолета.

Освен в математиката тя е влюбена в рисуването и балета. Заради това даже я нарекоха „ математичката на палци “. От дете написа стихове и прозаичност.

Нейни стихотворения са оповестени в периодическия щемпел, в сборник и във вестник „ Новият пулс “ на Съюза на българските писатели. Нейни лирични миниатюри и импресии са отпечатани в рубриката „ Млада муза “. В националния конкурс „ Пурпурно перо “ тя печели първа премия за стихотворението си „ Зелената вяра “. Пръв четец на нейните стихове е дядо. Тя беше едвам петгодишна, когато стартира реди стихове. Растеше и продължаваше да написа. Има деца, които на тази възраст пишат стихове и разкази, само че след това се увличат от други неща. Разбрах, че внучката ми носи поезията в себе си, когато след една олимпиада в чужбина донесе стихотворение, написано на салфетка. Зачетох се. И от този момент започнах да групирам творбите, описа Костадин Георгиев. Затова и с голяма обич и неспокойствие той написа самичък предговора към книгата.

Виолета обича Карлово, тя се роди тук и първите шест месеца бяха вкъщи, спомнят си Костадин и Донка Георгиеви. Бяха месеците, когато бебета най-вече плачат. В тези години слушахме радио и нашето бебе Виолета заспиваше едвам в среднощ, когато зазвучаваше химнът. Вероятно тогава е идвало време за сън, само че ние постоянно си спомняме това време - може и това е асъдействало за мощното родолюбие, което нашата внучка носи, споделя Костадин Георгиев. Виолета си идва постоянно в Карлово, по-голямата част от ваканциите е тук. Познава Балкана. Като дете тичаше вечер след светулките, след това ги рисуваше, спомня си още Георгиев.

Балетът също е пристрастеност на младото момиче. Детската фантазия е да стане балерина, възхищава се на рускинята Светлана Захарова. От петгодишна върви на уроци, които продължава и в този момент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР