Мастурбацията е съвсем нормална и естествена сексуална активност. Това е

...
Мастурбацията е съвсем нормална и естествена сексуална активност. Това е
Коментари Харесай

Вредно или не: Страничните ефекти от мастурбацията

Мастурбацията е напълно естествена и естествена полова интензивност. Това е метод да се намалят равнищата на стрес и да си доставим наслаждение. Така изследваме и телата си, като съумяваме да свалим и част от събралото се напрежение. Има обаче хора, които след мастурбация не изпитват удовлетворение и облекчение, а в противен случай – чувството за тревога се покачва, като нерядко се стига и до там, че не съумяват да се отърват от него.


Ползите от мастурбирането
По принцип хората мастурбират, с цел да смъкват напрежението и да се избавят от паниките и безпокойството. За страдание, досега са малко научните проучвания, които търсят връзка сред самозадоволяването и до каква степен то въздейства върху тревогата.

Ползите от мастурбирането са добре познати на всеки:
усещаме се отпуснати; смъкваме половото напрежение; понижаваме стресовите нива; повдигаме си настроението; сънят става по-добър; може да помогне за облекчение на мускулни крампи; и не на последно място - опознаваме персоналните си желания в приемането на полови удоволствия.
За изгодата от мастурбирането е говорено и изписано доста, по тази причина и е малко евентуално да намерим нови забавни обстоятелства за позитивното въздействие на процеса. А има ли отрицателни последствия от мастурбацията?


Странични резултати от мастурбирането
И тук отговорът няма по какъв начин да е еднопосочен и елементарен. Защото, като физическа интензивност да мастурбираме не е рисково занятие, което да има някакви странични резултати. Но когато приказваме за психическите проблеми, нещата напълно не са еднопосочни. На процедура мастурбирането си върви с три странични резултата: провокиране на тревога или възприятие за виновност, образуване на взаимозависимост и превръщането му в компулсия.

Някои хора в действителност изпитват паника, когато нещата опират до полови влечения и секс. Резултатите от проучване, извършено през 2016 година, в което вземат участие 4211 мъже, сочат, че по-често мастурбират младите мъже. Учените обаче акцентират по-интересен факт: тези от интервюираните, които най-често прибягват до самозадоволяване, са показа с учените, че изпитват възприятие на виновност, а по едно и също време с това показват и нараснала тревога. 8,4% от интервюираните са си признали, че след мастурбиране изпитват възприятие на виновност. При тях откривателите откриват, че се следи по-рядко оргазъм при партньорките и наклонност за влошена еректилна функционалност – чести проблеми освен с броя на ерекциите, само че и с качественото им поддържане по време на секс.



Мастурбирането може да породи възприятието за виновност. Най-често това се случва с хората, поради техните духовни, културни или религиозни убеждения. Тревожността пък се свързва или с някакъв съответен метод на мастурбация или като цяло, според то това, до каква степен човек възприема тази активност като неразрешена, върху която е наложено някакво „ табу “. Тук има решение: в случай че усещате виновност или се тревожите, че вършиме нещо „ неправилно “, може да поговорите с приятел/ка, на който се доверявате или още по-добре – с психолог.

Друг вероятен непряк резултат от мастурбирането е образуването на взаимозависимост. Основното, което би трябвало да не се не помни, е, че „ прекомерно честото “ мастурбиране единствено по себе си не е признак за взаимозависимост. Как да установим, дали сме се пристрастили към мастурбирането?

Симптомите на тази взаимозависимост са същите, каквито и при алкохолизма, да речем. Ако поради мастурбирането…

… не си вършите домашните задължения;

… отлагате срещи – настоятелен или с приятели;

… не ходите на работа или училище;

… пропускате други значими събития от обществен темперамент, то роба, „ Хюстън, имаме проблем “. Ако мастурбацията не ви пречи да си вършите работата, да водите естествен обществен живот и да се радвате на положително здраве, дишайте умерено. А и експертите ще ви споделят, че да се образува взаимозависимост към/от мастурбирането не е чак толкоз лесна работа.

Отнесена към мъжете, да вземем за пример, статистиката сочи, че едвам при 3-5% % се среща прекрачване на границите на рационалното и самозадоволяването се трансформира във нездравословен табиет, сходно на пушенето или алкохолизма.

Много рядко мастурбирането се трансформира в компулсия, въпреки че тя не е единствената, която се включва в раздела с компулсивни полови поведенчески модели; в това разбиране се обгръщат и гледането на порно и непрекъснатите промени, които човек не е в положение да управлява, както пияч не е в положение да се откаже от едно малко. Според данните от проучвания по тематиката, компулсивно полово държание се следи при към 6% от популацията, само че тези изводи следва да бъдат одобрявани деликатно. Подобен проблем по-често се открива при мъжете-ветерани (16,7%) и надалеч по-рядко, да вземем за пример, при млади мъже в студентска възраст (около 3%).


Води ли мастурбирането до намаляване на половата сензитивност?
Не. Отговорът е съвсем безапелационен и се базира на заключенията от редица научни проучвания. В по-голямата си част такива изследвания обгръщат необятна публика и касаят най-много потреблението на секс играчки и всевъзможни помощни средства, помагащи ни в процеса на независимо угаждане на полови потребности. Резултатите са безапелационни: потреблението на секс играчки не понижава, а в противен случай, усилва желанието, възбудимостта и общата полова функционалност. Участвалите в анкетите дами споделят, че заниманията сами със себе си са им помогнали да се увеличи секрецията, служеща за „ смазка “ по време на полов контакт, а мъжете се хвалят, че усещат усъвършенстване на еректилната функционалност.

Или казано по-просто, в случай че мастурбирате, то не си докарвате проблем със секса с сътрудник. Напротив, колкото по-добре опознаваме личните си желания, толкоз по-добре ще знаем по какъв начин да покажем на сътрудниците си методите, по които и те да ни доставят наслаждение.

Принципът е един – не прекалявайте!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР