Mastercard® и Мария Жекова обединиха усилия в спасяването на дивата

...
Mastercard® и Мария Жекова обединиха усилия в спасяването на дивата
Коментари Харесай

Мария Жекова и нейните диви родопски мечти за пчелите

Mastercard® и Мария Жекова сплотиха старания в спасяването на дивата родопска пчела и в поддръжка на над 35 дребни пчелни ферми и стотици хиляди застрашени кошери от кошерите на.

Тя е измежду хората, които търсят досег с природата, баланс в душата и небосвод пред погледа. Все по-често се разсънва с взор, забит в земята, както сама споделя, само че тъй като чака да види смяната в нейната дребна галактика, която през днешния ден се простира от единия завършек на градината до другия. И може занапред да опознава почвата, само че постоянно е познавала чувството да вкусиш достоверна и същинска храна, която е поникнала пред очите ти. И в случай че Мария Жекова е разкрила своя баланс, то природата още се бори с разрушителните последици от човешките действия, които подлагат на тестване голям брой растителни и скотски типове. Сред тях и дивата родоска пчела.

Водени от убеждението, че е време най-големите да се погрижат за най-малките, от 2 години Mastercard® поддържа българската софтуерна компания Pollenity и платформата им за осиновяване на кошери и продажба на първокласен мед от дребни производители -. Компанията осиновява дълготрайно 13 кошера, с цел да ги показа с българските банки, които издават Mastercard. Брандът има и собствен етикет мед с посланието „ Безценно “, който е и главният мърчандайз на компанията през последните години.

Мария това лято за първи път стартира да гледа и пчели в своята високопланинска градина. Tя ще допусне феновете до най-съкровените кътчета на своя дом – мястото, където благодарение на Mastercard и Pollenity ще стартира да отглежда Apis Меllifera Rodopica – дивата родопска пчела, която единици пчелни фермери пазят с грижа и опасения за нейното бъдеще, застрашено от пестициди, незаконен импорт и отглеждане на външни за България пчелни типове.

До края на годината всеки, който осинови кошер или закупи мед на платформата може всеки месец да завоюва вечеря персонално от Мария Жекова в Родопите, в неповторимото кътче Хранилище за фантазии, което тя основава с голяма отдаденост и обич. Всяко осиновяване на кошер подсигурява живота на 60 000 пчели и подкрепя героите на стопанската система – дребните фермери и производители, които се борят да спасят дивите типове и обичайните занаяти.

“Аз не съм обърнала тил на шумните булеварди. Селото и градът не би трябвало да си пречат. От нас зависи да ги позволяваме допустимо най-балансирано в живота си, тъй че да получаваме и даваме на средата най-хубавото. Кръговрат е, не може да се нарушава ритъмът, другояче губим почва под краката си. Буквално.

Сега по-често се разсънвам с взор, забит в земята, само че това е тъй като очаквам да видя смяната, растежа, узряването. Цялото ми създание гледа към хоризонта и си чертае нови проекти. И един от тях е опазването на дивата родопска пчела. Вълнувам се, тъй като стартирам да се грижа за нещо скъпо. Нямам самообладание да споделя с всички свои посетители съкровищата, които сама открих в Родопите. “

„ Нашата упоритост е всяка година да спасяваме нови стотици хиляди пчели, а това може да се случи единствено с непрекъсната поддръжка на дребните фермери, които са се посветили на пчеларството. През платформата даваме цифрова опция на производителите да доближат до нови пазари и консуматори. Популяризираме и образоваме в идеята – в този момент с Мария Жекова и Mastercard ще проследим в документална поредност по какъв начин се става пчелар и изумителната магия на един работещ като часовников механизъм кошер ”, споделя Сергей Петров, създател и изпълнителен шеф на Pollenity.

Кампанията съставлява самобитна „ консервационна “ стратегия за българските пчели – най-малките служащи в стопанската система и едни от най-важните същества на планетата.

Ролята на пчелите в живота и развиването на стотици хиляди културни и диворастящи растения е витално значима. В числа нещата наподобяват по този начин - пчелите дават отговор за 80% от опрашването по света. И без тях плодовитостта на близо 75% от растенията ще претърпи спад, а 100% несъмнено е, че човечеството не би оживяло дълго. Икономическите облаги се мерят с огромни числа, само че истината е, че тези същества и ролята, която те имат в нашия живот, няма цена.

Това е животът на цялото човечество.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР