Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в

...
Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в
Коментари Харесай

Увеличават лимита за безконтактните плащания

 Mastercard усилва лимита за безконтактни заплащания в 29 страни в Европа. В България той става 100 лева (от 50 лв). България е измежду първенците по нахлуване на безконтактни заплащания, със съвсем 100% безконтактни терминали и към 80% безконтактни карти на пазара.

75% от всички преводи на Mastercard в цяла Европа към този момент са безконтактни. Това нарастване на безконтактните предели значи, че клиентите и търговците скоро ще могат да правят и получават повече от своите заплащания бързо и несъмнено, без да е належащо да вкарват ПИН код или да употребяват пари в брой.

В някои страни, като Англия, Ирландия, Естония и Полша, смяната ще бъде наложена за непрекъснато, а други ще я предложат краткотрайно, с цел да оказват помощ на потребителите да пазарят елементарно и с най-малък риск от допиране на разнообразни повърхности по време на международната пандемия. Увеличения в района има в Северна Македония и Албания. ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат обновени поетапно през идната седмица.

Трябва да се има поради, че нарастванията се случват и по време на нахлуване на новата Европейска инструкция PSD2, която Европейски Съюз постанова от септември 2019 година за всички безконтактни заплащания във физически търговски обекти. Тази мярка ще обезпечи на потребителите предпазени заплащания, като изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово заплащане, когато вършим 6-та поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни преводи, за които не сме въвели ПИН, доближава 300 лв. (кой от двата критерия се ползват зависи от банката издател на картата).

Очаква се до 31 март 2020 година всички ПОС терминали да подхождат на новите правила, само че изключения в преходния интервал могат да се случат и да бъде необходимоопределени преводи да се случват контактно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР