Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в

Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в ...

Mastercard увеличава двойно лимита за безконтактно плащане без ПИН.


Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в Европа. В България той става 100 лева, след като досега беше 50 лева, съобщиха от технологичната компания.Още по тематаЕрата на дигиталните портфейлиБлизо 500 000 души в Европа използват българския дигитален портфейл iCardЯвор Петров: Дигиталните плащания – по-сигурни от физическите

Това ще позволи на търговците да улеснят потребителите, когато пазаруват. България е сред шампионите по навлизане на безконтактни плащания, със почти 100% безконтактни терминали и около 80% безконтактни карти на пазара.

От компанията посочват, че 75% от всички трансакции в Европа вече са безконтактни.

В някои държави, като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната ще бъде наложена за постоянно, а други ще я предложат временно, за да помогнат на потребителите да пазаруват лесно и с минимален риск от докосване на различни повърхности по време на световната пандемия. Увеличение на лимита в региона има в Северна Македония и Албания.

ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица.

Увеличенията на лимитите се случват по време на навлизане на новата Европейска директива PSD2, която Европейският съюз налага от септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти.

Тази мярка ще осигури на потребителите защитени плащания, като изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим шеста поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева.

Кой от двата критерия се прилагат зависи от банката издател на картата, уточниха от Mastercard.

Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но изключения в преходния период могат да се случат и да бъде необходимо определени трансакции да се случват контактно. 
 

Източник: investor.bg