Масовото тестване на учителите у нас започва на 25-и януари.

...
Масовото тестване на учителите у нас започва на 25-и януари.
Коментари Харесай

Тестват 90 хиляди учители за COVID-19

Масовото тестване на учителите у нас стартира на 25-и януари. Това съобщи за Нова Нюз основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Целта е тестванията да са първа стъпка към безвредното връщане на огромните възпитаници в учебните заведения. В края на месеца би трябвало да стартира и имунизирането на учителите.

Преди учебните заведения още веднъж да се изпълнят с деца, близо 90 000 преподаватели ще бъдат изследвани гратис с антигенни проби.

„ Като гаранция, че ще хванем оптимално рано хора, които са носители на вируса. Ще можем да вземем всички ограничения по тяхното лекуване, изолираност, карантиниране и да понижим риска за преместване на болестта в училищата”, изясни доцент Кунчев.

Според шефовете с приоритет би трябвало да се изследват учителите на деца от първи до четвърти клас.

„ Все отново преподавателите от начален стадий работят към този момент присъствено в учебно заведение от началото на месец януари. Добре е да бъдат тествани, с цел да забележим какъв е техният здравен статус”, счита шефът на 125-о приблизително учебно заведение в София Венелина Николова.

Успоредно с тестването на учителите ще върви и имунизирането им, обявиха от щаба. Това може да се случва и в самите учебни заведения благодарение на мобилни екипи. Междувременно, шефове към този момент регистрират всекидневен растеж на записващите се за имунизация.

„ 44 е процентът на чиновниците в 125-о учебно заведение. Обаждат ми се и още сътрудници - по този начин, както предположиш, че с напредването на имунизацията, ще има още искащи учители, които да се ваксинират”, добави Николова.

От щаба не изключват вероятността за скорошно завръщане в класните стаи на учениците от 5-и до 12-и клас.

„ Обмисляме след края на месеца, вероятно, възобновяване на образователните занимания и в по-горните класове. Нашето предпочитание е това да стане, в случай че задържим тези цифри”, сподели основният държавен здравен контрольор.

Решението обаче ще се взима локално за обособените области на база заболеваемостта в района. „ Другият вид е да създадем графици на образование, тъй че да не са задачите класове, а да ги разделим на половина и да се сменят”, показа концепцията доцент Кунчев.

Засега обаче единственото оповестено разхлабване на ограниченията е присъственото осъществяване на практики.

„ Утре ще има моя заповед, в която да е написано ясно кои специалности във висшите учебни заведения се връщат в присъствена форма на образование. По-специално, тези действия, които не могат да бъдат извършени в електронна среда”, изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ресорният министър стартира обиколка на шестте здравни инспекции в страната, отговарящи за имунизирането, с цел да ревизира готовността им за започване на идната фаза от ваксинирането. Първата спирка беше Велико Търново.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР