Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на

...
Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на
Коментари Харесай

Масово българите считат, че се справяме сравнително добре с епидемията

Масовото схващане във връзка с ковид към този момент демонстрира белези на нормализация. Паниката продължава да понижава, а останалите страхове по-скоро към този момент се откриват в избрани рамки и губят предходната динамичност. Цялостната оценка за ограниченията, които властта взе в последните два месеца, е висока. Високи, въпреки и без нов растеж, са страховете и неприятните равносметки за приходите.
Това се показва в изследване на „ Галъп интернешънъл “ по отношение на ковид. Изследването беше извършено сред 15 и 18 май.
Продължава да спада делът на паническите реакции във връзка с ковид – хората, които одобряват, че това е смъртоносна заплаха и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% в този момент, а през март и април време беше 22-24%.
Едновременно с това, дяловете на тревожната и спокойната реакция демонстрират признаци на определяне на избрани нива. Делът на хората, които одобряват, че коронавирусът е рисков, само че въпреки всичко е единствено мощен грип, стопира плавния си спад и към този момент остава в диапазона към 60%. Делът на тези, които считат, че това не е сериозна заплаха и е на първо място шумотевица, стопира растежа си и остава да се колебае към 20%. Има и дребен % колебаещи се, разясняват социалозите.
Изглежда, че паниката след края на изключителното състояние и по-строгите ограничения за социална изолираност остава, само че заплахата е към този момент по-трезво оценена и картината на всеобщото схващане изкристализира, след динамичността преди този момент.
На този декор 61% намират ограниченията на властта против ковид за задоволителни, 29% - за прекомерни и 9% - за незадоволителни. Има и малко на брой колебаещи се. След седмиците на еволюционен спад в дяловете на определението „ задоволителни “ и растеж на определението „ прекомерни “, в този момент към този момент и тук явно има определяне към избрани равнища.
Нормализация се следи и във връзка с оценките за оперативната власт – държавно управление и щаб. Постепенното и закономерно многоседмично „ слизане “ от пиковите равнища от преди два месеца наподобява е прекратено и публичните оценки остават покрай нивата от последното замерване преди две седмици. Премиерът Борисов остава с позитивна сумарна ситуативна оценка – 54% утвърждение, 41% отрицание и 5% съмнение. Тази оценка остава по-добра от обичайното доверие към Борисов, регистрирано преди месеци. В основата на преобладаващите положителни оценки до момента е правилният нюх на властта към календара на публичните настроения.
Любопитно е по какъв начин хората се отнасят към доцент Мангъров – който се утвърди като самобитен знак на различния прочит на обстановката. 49% го утвърждават, 30% не, а останалите се двоумят. За съпоставяне, проф. Мутафчийски има утвърждение 70%, отрицание 26% и 4% се затрудняват да отговорят, означават още от " Галъп ".
86% от интервюираните пък считат, че България се оправя относително добре с епидемията на фона на другите европейски страни, което в допълнение удостоверява, че дейностите до този миг са оценени високо от болшинството от българите.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР