Масовото презапасяване с лекарства и хранителни продукти продължава. Това показа

...
Масовото презапасяване с лекарства и хранителни продукти продължава. Това показа
Коментари Харесай

Масово презапасяване с лекарства и храни

Масовото презапасяване с медикаменти и хранителни артикули продължава. Това сподели инспекция в Бургас, осведоми бТВ.

Медицински маски има в дребни количества в един от огромните фармацевтични хранилища в Бургас. Те се пазят лечебни заведения и поликлиники, Ако стигне някакво количество до аптеки, то се продава на изкупна цена 60 ст., която там става с надценката 90 ст. и левче за една численост.

Търговците твърдят, че не спекулират с цената, а на тази получават от производители, а цената пораства със скоростта на изчерпването. Пазарът стартира да се успокоява.

Маски, които могат да се употребяват през целия ден няма, а други, които наподобяват на противогази пък се прецизира дали може да се продават на свободния пазар. Те могат да с е употребяват неведнъж.

Очаква се огромна доставка на дезинфектанти.

Италия изиска маски от Европейски Съюз

Санитарни маски и дезинфектанти по аптеките няма от дни, само че търсенето им не стопира.

"От понеделник е нещо ужасно. Затова се принудихме да сложим надпис: "Няма маски ". Забелязвам, че хората се запасяват. Запасяват се с всевъзможни медикаменти - с хранителни добавки, с медикаменти за хронични болести, спиртът се чака да бъде липсващ тези дни… Лекарствени артикули, които по принцип една опаковка е задоволителна за един месец, те си купуват 2-3 опаковки ", споделя Ваня Телепова - асистент фармацевт.

Въпреки нарасналото търсене хора с маски по улиците съвсем не се виждат.

Правят предварителни описи за медицински маски

Презапасяването е безпричинно и води до дефицит на защитни средства за медицинските служащи, които се нуждаят от тях, предизвестяват от здравната ревизия.

"Това е проблем за лечебните заведения, за болнична и извънболнична помощ, които непрестанно правят лечебна активност. Не може да се правят интервенции, не може да се преглеждат заболели, дори с респираторни болести, грип, и лекарите да бъдат без маски ", изясни доктор Величка Григорова - РЗИ- Бургас.

"Българинът няма какво да се тормози. Много по-ефикасни от маските са самите дезинфектанти… Където свършат дезинфектантите и спиртовете, хората да погледнат в мазето и да си вземат бутилката с ракия и тя ще свърши не по-лоша работа. Има такива дребни шишенца от 100 - 200 мл са идеални за случая ", сподели Георги Базотев – притежател на фармацевтична компания.

Според търговци на медикаменти производителите на санитарни материали наваксват с неналичието им и скоро цената им още веднъж ще падне.

"Днес чакам сътрудник производител от Израел да пристигна, само че би трябвало да ви кажа, че преди два дни имаше тук производител от Турция, който предложи маските на 52 евроцента. Като се има поради, че тя струваше 3 стотинки преди два месеца, значи евентуално след два месеца отново ще коства три стотинки ", счита Базотев.

В хипермаркетите има нараснало търсене на артикули от първа нужда.

Психолозите изясняват, че когато сме обзети от суматоха, реагираме несъответстващо.

"Страхът има доста маски. Една от маските, да вземем за пример е възприятието за комизъм. Много хора вентилират своя боязън сега с възприятие за комизъм. Други взимат ограничения като се презапасяват с маски. Някои четат свръх доста информация, други отхвърлят да одобряват всякаква информация, обвързвана с заболявания. Всичко това демонстрира едно - нас ни е боязън ", разясни Елена Топкарова – психолог.

И предлагат хигиена на информацията и умерена доза защитни ограничения.

Председателят на Аптечната камара: Към аптеките няма указания за коронавируса
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР