Масовото изоставяне на СИРИЗА от гласоподавателите от средната класа изтъква

Масовото изоставяне на СИРИЗА от гласоподавателите от средната класа изтъква ...

Средната класа изостави Ципрас.Масовото изоставяне на СИРИЗА от гласоподавателите от средната класа изтъква "Файненшъл таймс" като причина за вероятното изборно поражение на премиера Алексис Ципрас на предстоящите парламентарни избори в публикация, цитирана от гръцката телевизия Скай.

Британският икономически вестник отбелязва, че гърците от средната класа "бяха ударени тежко от рязкото увеличение на данъците" и в резултат не могат да бъдат убедени от слабото икономическо възстановяване при Алексис Ципрас.

Според гръцки анализатори разликата с "Нова демокрация" (в проучванията - б.ред.) е твърде голяма, за да бъде компенсирана във времето, което остава до изборите на 7 юли.

Кореспондентката на "Файненшъл таймс" коментира, че Ципрас се е показал като "умел прагматик, като изостави огнената си реторика в рамките на няколко месеца", обърна резултата от референдума през 2015 г., отхвърли предложението на (финансовия министър Янис) Варуфакис за връщане към драхмата и отстъпи пред суровите фискални мерки, които наложиха кредиторите.

В статията се отбелязва, че въпреки международните похвали за Преспанския договор, премиерът "предизвика гнева на мнозина гърци с неуспеха си да изпълни обещанието си за справяне с преплитането на политическите и икономическите интереси".

В заключение публикацията казва, че болката от изборното поражение за СИРИЗА ще бъде смекчена от обстоятелството, че партията вече се е утвърдила като стабилна сила в гръцката политика. Изказва се и очакването, че Ципрас ще остане начело на СИРИЗА, не на последно място защото няма съперник с достатъчна подкрепа.

Източник: banker.bg