Масово терминалите за самообслужване, от които шофьорите трябва да могат

...
Масово терминалите за самообслужване, от които шофьорите трябва да могат
Коментари Харесай

Тотален хаос с автоматите за електронни винетки! Не дават бележки за покупка, лъжат за изпращане на потвърждение и искат... София, България

Масово терминалите за самообслужване, от които водачите би трябвало да могат да си купят желаната от тях електронна винетка, остават без хартия в дните преди почивните дни. Така водачите купуват така наречен „ въздушни стикери “ без доказателство, че са ги платили, сподели инспекция на „ Монитор “.

Едва във всяка трета огромна бензиностанция може да се заплати пътната такса. За улеснение на водачите машините оперират на 8 езика - български, британски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и съветски, само че има неточности с превода. Вариантите на непознатите езици са по-кратки от българския.

Все още не може да се прочетат и общите условия, които от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ни карат да се съгласим, преди да получим заветната квитанция. Но хартия всеобщо няма в автоматите, оповестява на британски системата. Така водачите остават без квитанция.

Опцията за уведомяване по електронен път също не работи правилно. При опит водачите да получат документа на електронната си поща системата оповестява, че е изпратила известието. Реално обаче водачите не получават нищо на мейлите си макар няколко поредни опита от терминалите за самообслужване.

Автоматите одобряват заплащане с дебитни или кредитни карти, което е улеснение за водачите. Картоиздателите са разрешили безконтактните заплащания, които навлизат от ден на ден в всекидневието ни, да бъдат без вкарват ПИН код за транзакции до 25 лв..

От пътната организация обаче задължават картодържателите без значение каква карта употребяват да вкарват кода си при заплащане на винетки под тази стойност. От терминалите за самообслужване най-често се купуват уикенд или седмична винетка на цена надлежно 10 и 15 лв.. Припомняме, че през 2017 година (последната настояща статистика към момента) броят на дейните консуматори с безконтактни карти в България доближи 54%, което е нарастване с 22% за една година. Методът на безконтактни заплащания в България най-често се употребява в супермаркети и хипермаркети (77%), в комерсиалните вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Именно поради увеличеното потребление на безконтактни заплащания един от двата най-големи картоиздатели разгласи още предходната година, че от лимитът за верификация за сходни заплащания в България ще бъде нараснал от 25 на 50 лв..

Освен неуредиците с електронната система, на инвалидите им се постанова чакат над час в общественото, с цел да подадат заявление за е-винетка, оплакаха са читатели на „ Монитор “. Малко чиновници, липса на организация и незадоволителна информация са най-честите аргументи за опашките пред гишетата на дирекциите „ Социално подкрепяне “.

През предходната година АПИ е предоставила гратис 231 371 броя годишни винетки за леки коли на стойност 22,4 млн. лв., стана ясно от отговор на районният министър Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Правоимащи са хората с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане и лица или фамилии, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат гратис една годишна винетна такса за един личен или съпружеска имуществена общественост лек автомобил с размер на мотора до 2000 куб. см и мощ до 117,64 kW (160 к. с.).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР