Масово срещаните американски сгради се срещат в почти всеки американски

...
Масово срещаните американски сгради се срещат в почти всеки американски
Коментари Харесай

Защо повечето жилища в Америка изглеждат еднакво?

Масово срещаните американски здания се срещат в съвсем всеки американски град. Височината им варира до 7 етажа и нормално са блокове. Освен за жилища чартърен, те служат и за общежития. Външните им стени са покрити с фиброцимент, метал, циментова замазка или тухли, написа Bloomberg.

Обикновено структурата на всички е направена от рамки от меко дърво. Елементите са дървени греди с размери две на четири, които съвсем постоянно са направени от иглолистна дървесина.

Направата на тъй наречените " рамки балони ", които са в основата на структурата е доста лесна. Тя разрешава на строителя да я покрие с каквито материали желае и от вътрешната страна и извън, съгласно архитекта Уокър Филд. Това е метод да се превъзмогне дефицита на работна ръка и построяването на тези жилища да става по-бързо. Тази " рамка балон " се употребява към момента при строенето на жилища в Съединени американски щати и Канада. Методът е прочут и в Нова Зеландия, Австралия и Япония, само че не и на други места по света.
 Снимка 406573
Източник:

В Америка потреблението на такива дървени рамки се е трансформирало в главен способ в строителството. Една от аргументите е, че излиза доста по-евтино от бетон или стомана. Освен това дървеният материал разрешава, в случай че се допусне неточност, да се поправи доста бързо, като се изреже нов детайл. Рамката има доста пространство и улеснява работата на електротехници и проводници пи прекарването на тръби и кабели.

Има причина обаче за ограничаването на височината за постройките, за които се употребява. И тя е, че дървеният материал гори доста елементарно. Следствие от това е огромният пожар в Чикаго през 1871 година, когато изгарят хиляди здания, в чиято основа има " рамки-балони ". Малко по-късно градът вкарва възбрана за дървените структури. Постепенно възбраната обгръща и други градове и всички гъсто обитаеми градски квартали. Този строителен способ стопира да бъде употребен и в предградията.

Строителните кодекси също еволюират, под натиска на застрахователи и производители на артикули за пожарна сигурност, които желаят лабораторно да се дефинират стойности на огнеупорност за избрани материали.

Най-значимата смяна се случва на Международната конференция за строителството в Южна Калифорния, където единния строителен кодекс от 1970 година бива освежен.

В началото на 90-те години нещата са на път да се трансформират. Архитектът на Лос Анджелис Тим Смит, открива, че дървесина, обработена с огнезащитен материал не може да гори.

Въпреки това обаче строителните кодекси резервират рестриктивните мерки за дървени структури. Нарастващото търсене на жилища, провокирано от демографските промени последователно възвърна " рамките балони " като ги направи необятно употребявани още веднъж.
 Снимка 406572
Източник:

Толкова доста идентични здания постановат потребността от многообразие. Заради по-широките коридори блоковете стартират да се вършат с жилища и от двете страни, а извън с цветни панели. Освен това партерът се усъвършенства, като към този момент служи за гаражи и магазини.

Резултатът е доста на брой идентични здания, само че това е особено за всеки нов градски или крайградски квартал за предишния век. Използването на дървения материал като главен в строителството има и своите преимущества. Той е обновим запас. Оработва се и се лепи, с цел да се получат дебели дървени греди. Най-високата такава постройка е от 18 етажа.Това е общежитието на Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Орегон към този момент е трансформирал строителния си кодекс и разрешава всеобщо потребление на дървени структури. Очаква се до 2021 година и други щати да последват този образец.
 Снимка 406570
Източник:

Предимствата на дървените структури се преувеличават съгласно Стивън Цирински, съпредседател на нюйоркския департамент към Американския институт на архитектите. Думите му са провокирани от избухнал пожар през 2015 година в апартамент в такава постройка. Огънят се популяризира доста бързо през празните пространства, които остават при сглобяването на гредите. Не е имало жертви, само че цялата постройка е била унищожена.

Рядко има случаи на пожари в такива здания. Недостатък обаче е, че те са доста бързо запалими и огънят се популяризира преди пръскачките да съумеят да се включат.

По данни от Националната асоциация за противопожарна отбрана от 13-е пожара избухнали в Съединени американски щати през 2017 година и предизвикали вреди за $20 милиона, 6 са били в здания с дървена структура.

Някои елементи от страната имат потребност от строителство на нови здания. И макар че архитектите, които работят с дървени структури, имат проект за по-икономично решение, не е ясно дали тези постройки ще бъдат безвредни. Предвид това към момента не е взето решение по какъв начин и какви здания ще бъдат строени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР