Масово премахване на билбордове ще има в Пловдив, ако Общинският

...
Масово премахване на билбордове ще има в Пловдив, ако Общинският
Коментари Харесай

Готвят масова сеч на билбордове в Пловдив

Масово унищожаване на билбордове ще има в Пловдив, в случай че Общинският съвет утвърди измененията в локалната разпоредба за реда за издаване на позволение за слагане на рекламно-информационни детайли.

Новите правила, оповестени на уеб страницата на общината за обществено разискване, са готови от администрацията. В претекстовете се показва, че измененията се постановат за „ за хармония на публичните площи, както и за основаване на условия за по-красива и по-чиста градска среда”.

Другият мотив е сигурност на придвижването. По тази причина общината ще издава позволения единствено за рекламни пана, инсталирани минимум на 15 метра преди кръстовищата за първостепенната улична мрежа и на 10 метра за второстепенните улици. Отстоянието за билбордове след кръстовищата би трябвало да бъде най-малко 3 метра. Досега такива условия за разстояние пред компаниите не са поставяни. Освен това от сектора се питат кой ще дефинира въпросните отстояния. В момента на никое място в законодателството и наредбите няма ясно определение за това какво е " кръстовище " - дали то стартира от мястото на секване на съответните улици, от пешеходната пътека, в случай че такава съществува, или пък от светофарната уредба.

Преместването на рекламните уреди, които в града са общо 560, ще изисква огромни средства. В същото време вложителите във външна реклама се чудят по какви правила да оферират площите пред клиентите си, а в този отрасъл договорите нормално са целогодишни. " Кой ще ни поеме загубите и неустойките, в случай че към този момент сме подписали договори за 2018-а, а по средата на годината разбираем на сътрудниците си, че рекламата им ще бъде отстранена или преместена ", чудят се в гилдията. Отделно се приготвя още една " секира " за бизнеса с външна реклама - администрацията упорства общинските наеми да се усилват с 20 %.

За всички рекламно-информационни детайли /РЕИ/ се вкарват оптимално допустимите размери, които би трябвало да бъдат прецизно спазвани от компаниите. Улиците сред бул. „ Христо Ботев”, „ Руски”, „ Шести септември” и „ Цар Борис III Обединител” се смятат за зона с ограничаващ режим. Наредбата ще влезе в действие на 1 март, в случай че се утвърди от локалния парламент, а в период от шест месеца притежателите на РЕИ би трябвало да внесат в общината настоящи устройствени схеми за разполагане на рекламата. Билбордовете, които не дават отговор на условията, ще се отстраняват със заповед на кмета, гласи новата разпоредба.

В момента на компаниите, чиито разрешителни са изтекли, се издават документи единствено за период от два месеца. Никоя сериозна компания обаче няма да подпише контракт за реклама за подобен къс интервал. Представителите на сектора не са били поканени да кажат мнението си за промени в наредбата. След като са научили, са поискали среща с кмета Иван Тотев, който ги е пренасочил към отрасловия заместител Розалин Петков. Миналата седмица са се разбрали, че наново ще беседват за разпоредбите в сряда. „ Надявам се да бъдем чути, тъй като другото значи заличаване на бизнеса”, разяснява Венцислав Иванов, началник на асоциацията за Външна реклама - Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР