Масово пътищата у нас се правят с варовикова скала, твърдят

...
Масово пътищата у нас се правят с варовикова скала, твърдят
Коментари Харесай

Инженер с шокиращи разкрития за материалите, с които се строят родните пътища

Масово пътищата у нас се вършат с варовикова канара, настояват пътни инженери. Вчера районният министър Николай Нанков разяснява, че в асфалта, където стана случаят с рейса, се съдържа варовик, а той има свойството да се полира с времето.

За изработката на износващия слой на асфалтовата настилка се употребяват камък, пясък и каменно брашно, в множеството случаи от варовикова канара. Към сместа се прибавя и битум, който е като лепило и съединява материалите.

„ Естествено, че варовикът по-бързо се износва. Дори тебеширът ще се износи на дъската за един час”, съобщи пред bTV доцент Валентин Николов, учител в катедра " Пътища " в УАСГ и сподели по какъв начин наподобява асфалтът след изхабяване.

Според асфалтовите компании потреблението на варовик е възможно съгласно Българския държавен стандарт и се влага всеобщо в изработката на пътища. Причината е евтината себестойност на материала.

Разликата в цената е до 4 пъти по отношение на другите материали. В случаите, в които пътят е тежкотоварен или първокачествен като този в Своге, не трябва да се употребява варовик в износващия асфалтов слой.

„ Едрозърнестият материал би трябвало да бъде от кисели скали като базалт, а не от варовикови. Това е тъй като тези скали имат доста положително противодействие на изхабяване, тъй наречените коефициент на ускорено гланциране. Те се поставят, с цел да има положително сцепление сред фракцията и автомобилната гума”, добави доцент Николов

Експертите допълват, че точното осъществяване на пътната настилка и съотношението на съставките в асфалта обаче зависи от възложителя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР