Масово недоволство сред родители и ученици в Сливен предизвикаха плановете

...
Масово недоволство сред родители и ученици в Сливен предизвикаха плановете
Коментари Харесай


Масово недоволство сред родители и ученици в Сливен предизвикаха плановете на кмета на о

Масово неодобрение измежду родители и възпитаници в Сливен провокираха проектите на кмета на регионалния център за фрапантни промени в учебната мрежа в града. 

Те се постановат   заради условия на Закона за учебно и предучилищно обучение, който планува до образователната 2020 - 2021 година да се вкара образование на една промяна.

Преструктурирането на учебната мрежа в Сливен е нужно поради лимитираната материална база на някои от учебните заведения в града, която не разрешава учениците да се образоват на една промяна, защото няма задоволително пространства, подобаващи за осъществяване на уроците.

Засегнати от измененията са 10 учебни заведения, като някои от тях ще се влеят в други, а една гимназия ще бъде закрита.

Предвидено е Начално учебно заведение „ Васил Левски “, едно от най-предпочитание сред родители и възпитаници в града, да се влее в Основно учебно заведение „ Д-р Иван Селимински “. Това се прави, защото НУ " Васил Левски " не разполага с задоволително стаи, с цел да вкара образование на една промяна. Сградата на учебното заведение обаче ще продължи да се употребява по предопределение, като с нея ще се разпорежда ОУ „ Д-р Иван Селимински “. 

Друга знакова смяна е закриването на Хуманитарна гимназия „ Дамян Дамянов “. По думите на кмета Стефан Радев училището трудно съумява да направи и една паралелка. Предлага се още Средно учебно заведение „ Пейо Яворов “ да открие филантропична паралелка за тези, които желаят такъв профил. 

Средно учебно заведение „ Йордан Йовков “ също е наранено от измененията. Предвидено е то да се влее в Средно учебно заведение „ Панайот Хитов “, защото разполага с голяма материална база, а учениците в него са едвам 292-ма. В постройката на СОУ " Йордан Йовков " пък ще се настани Гимназията за преподаване на западни езици " Захари Стоянов ", която сега се обитава в постройката на Природо-математическа гимназия " Добри Чинтулов " в центъра на града.

Въпреки уверенията на кмета, че учителските места ще останат непроменени, всеобщо неодобрение измежду възпитаници, учители и жители се надигна в града под Сините камъни.

Бяха стартирани онлайн петиции против закриването на Хуманитарна гимназия, също по този начин срещу преместването на Езикова гимназия, както и против вливането в други учебни заведения на НУ " Васил  Левски " и СОУ " Йордан Йовков ". Вече са планувани и митинги. 

За повече яснота по тематиката OFFNews беседва с дълогогодишен учител по история в ПМГ " Добри Чинтулов " в Сливен - госпожа Таня Еленска:

- Г-жо Еленска, нужни ли са тези промени в учебната мрежа на град Сливен? Необходимо ли е да се вкара образование на една промяна?

- Учебната година е от септември до юни и при двусменен режим началото и краят на образователните занятия е в тъмната част на денонощието, което се заобикаля при въвеждане на едносменен режим. Обучението на една промяна дава опция за дейно потребление на материалната база в учебните заведения за провеждането на спомагателните стратегии по ползи. Тези стратегии са доста и разнообразни, както на МОН, по този начин и други, само че учениците са лимитирани в избора си, когато образователното заведение действа в двусменен режим. А и самото учебно заведение се самоограничава в предлагането на такива стратегии, поради дефицит на стаи. Фрапиращ е и дефицитът на спортна база в доста от учебните заведения. За да се премине на едносменен режим е задоволително да се реорганизира наличната материална база на общинските и държавни учебни заведения в страната. Сграден фонд има задоволително. Проблемът е, че някъде, като в Начално учебно заведение „ Васил Левски “, Икономическия колеж, ПМГ и ГПЗЕ той не е достътъчен, а другаде, като Електротехникума, Механотехникума, Текстилния колеж, пустее – няма задоволително възпитаници, постройките не се употребяват изцяло.

- Трябва ли да бъдат закрити учебни заведения, с цел да бъде допустима смяната в образованието?

- Не бих споделила, че се закриват учебни заведения при оферти вид. Начално учебно заведение „ Васил Левски “ има дефицит на стаи, сливането му с III-то СОУ „ Д-р Иван Селимински “ взема решение този проблем. Всъщност се закрива директорска служба. Хуманитарната гимназия не може да прави банкет от няколко години. Тя стартира съществуването си с банкет от две паралелки. Имаше интервал, в който доближи до три паралелки банкет, а в този момент с огромна тъга приема по една паралелка, което значи, че няма бъдеще. Хуманитарен профил предлага ГПЗЕ, тъй че учениците в Сливен не са лишени от този избор.

- Смятате ли за нужно това преструктуриране да се случи в този момент, откакто проектът за въвеждане на образование на една смяна трябва да се осъществя до образователната 2020 – 2021 година?

- Да, би трябвало да се случи до 2020 година, тъй като съгласно действието на новия Закон за учебно и предучилищно образование завършват първите випуски по новата образователна стратегия. При тази стратегия X клас е първа степен на междинното обучение, с която те получават тапия за приблизително обучение без право на продължение във ВУЗ и с опция за спомагателна професионална подготовка по профили в XI и XII клас. За тези възпитаници профилирането стартира след X клас, тогава те могат да сменят учебното заведение си, съгласно профила, който избират. В момента тези възпитаници са в VII клас, не може да се чака да станат X клас и тогава да ги стресират с смяна на учебни здания и всевъзможни неуредици. До 2020 година Общините би трябвало да преценяват, съгласно демографския капацитет, кои учебни заведения са начални, кои са съществени, кои гимназии, а кои СОУ. Времето до 2020 година би трябвало да се употребява, с цел да се извърши преустройството на учебните заведения, това не може да стане и не трябва да става за едно лято.

- Бяха ли осведомени авансово шефовете на учебните заведения за плануваните промени?

- Да. Поне от две години.

- Според кмета Стефан Радев промяната няма да се отрази на учителските места. Трябва ли да се чакат съкращения?

- В тези реорганизации, които се оферират аз не виждам редуциране на учители. Виждам редуциране на двама шефове и може би няколко секретарки. Тези шефове несъмнено ще станат зам. шефове – надлежно в 3-то и в 5-то СОУ или шефове там или в друго учебно заведение.
``
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР