Масово клане на свине от задния двор препоръчва Агенцията по

...
Масово клане на свине от задния двор препоръчва Агенцията по
Коментари Харесай

Масово клане на свине от домашните стопанства

Масово кръвопролитие на прасета от задния двор предлага Агенцията по храните. Те молят фермерите непринудено да заколят животните си, с цел да бъдат обезщетени. Това касае всички стопанства, попадащи в 20-километровата зона, към първото в страната огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци. В противоположен случай стопаните на нерегистрирани свине ще бъдат глобени, като това ще стане с ново законодателство, което ще бъде прегледано от Министерски съвет.

Освен това ветеринарите ще евтаназират свинете им, без да ги компенсират. Досега са евтаназирани 87 свине в инфектираната зона във Варненско. От отговор на журналистически въпрос на шефът на БАБХ Дамян Илиев, стана ясно, че системите за изгаряне на убити животни не действат напълно, защото нямало зараза в страната.

Санитарната зона беше увеличена от 10 на 20 км, построени са и специфични коридори за превозване на животните. Положителните проби за съществуване на заболяването са доказани и от Референтната лаборатория на Европейски Съюз в Мадрид, сподели земеделският министър Румен Порожанов. Заразата доближи и до Западна Европа, като към този момент има случаи на огнище в Белгия, покрай Франция. “По граничните зони на територията на Румъния също са открити огнища на болестта ”, добави Порожанов.

Междувременно изпълнителният шеф на Агенцията по горите Григор Гогов подаде оставка във връзка със сигнали, че близка до него компания е доставяла част от оборудването за създаване на оградата против прасета по граница с Румъния, а договорката е била неизгодна за организацията, поради високата сума за осъществяване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР