Масово българите не са информирани относно износа на страната и

...
Масово българите не са информирани относно износа на страната и
Коментари Харесай

Не познаваме собствената си икономика

Масово българите не са осведомени по отношение на износа на страната и показват маслодайната роза и млечните артикули за едни от най-търгуваните артикули. Електротехническата промишленост и машиностроенето образуват по-голямата част от българския експорт. Това стана ясно от социологическо изследване на " Тренд ", което беше показано от Димитър Ганев в границите на форума " Да извадим триумфа от анонимност ", оповестява Нюз.бг.

52% са на мнение, че българският експорт като продукция е първокласен, до момента в който едвам 12% са на противоположното мнение. 36% не знаят или не могат да преценяват, което пък демонстрира слаба осведоменост.

39% от българите са на мнение, че е допустимо у нас да се прави сполучлив бизнес, до момента в който 34% не са съгласни с това.

На въпроса в каква посока се развива българската стопанска система 31% от интервюираните споделят, че се развива в положителна, а 49% - в отрицателна.

74% считат, че в електронните медии доминират отрицателните вести.

63% от запитаните желаят да научават за българските бизнесмени.

" Икономиката на България е излязла от 19 век ", счита основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. По думите му износът на България в интервала 2008 - 2018 година е претърпял обилни промени. За 10 години растежът на експорт на електрически уреди се повишава повече от три пъти, търгуването с машини - два пъти, а износът на автомобилната промишленост - с рекордните шест пъти. За съпоставяне, през 2001 година главният експорт е бил дрехи, плетива и метали.

" У нас нищо не се създава. В България няма промишленост. " Това е нещото, което най-често четем в обществените мрежи и слушаме по улиците ", разяснява от своя страна Васил Велев, ръководител на АИКБ.

" Всъщност, малко от българите знаят, че България е надалеч от над средноевропейското ниво по дял на промишлеността в брутната добавена стойност. Малко хора знаят, че първите пет пера в българския експорт са машиностроенето и автомобилостроенето и електротехниката и електрониката - все браншове с висока и междинна добавена стойност ", означи Велев.

Събитието беше проведено от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК). Форумът е част от акцията " Да успеем в България! ", чиято цел е постигането на по-широка гласност на триумфите на българските предприятия и бизнесмени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР