Масовият черешобер през настоящата седмица е компрометиран заради големите количества

...
Масовият черешобер през настоящата седмица е компрометиран заради големите количества
Коментари Харесай

Дъждовете унищожиха най-разпространените сортове череши у нас

Масовият черешобер през актуалната седмица е злепоставен поради огромните количества дъжд през почивните дни

Масовият черешобер през актуалната седмица е злепоставен поради огромните количества дъжд през почивните дни, довели до напукване на плода при едни от най-разпространените сортове у нас. В същото време към момента няма опция за обезпечаване на продукцията от напукване. Загубите още веднъж ще са непостижими и напълно за сметка на производителите.

Така разказва актуалната обстановка пред Живка Гроздева, ръководител на Асоциацията на овощарите в България, написа

По думите ѝ през почивните дни в региона на Бургас и Сливен са се изсипали над 50 литра на кв. метър, а преваляванията в Североизточна България са достигали 80 литра, тук-там до 100 литра.

„ Сортовете Ван и Бинг, които са доста известни у нас, в огромната си част са унищожени от дъждовете. Дори да има останало някакво крепко количество и да тръгне да се прави сортировка, това е извънредно скъпа интервенция. Ако 80% са напукани, всеки производител знае, че останалите 20% няма по какъв начин да ги събере”, разяснява Гроздева.

Тя напомня, че и при ранните череши имаше измръзвания тук-там и други проблеми, само че въпреки всичко картината беше по-добра. Сега обаче добивите се обрисува да бъдат много по-ниски. От друга страна, цената и пазарът остават проблем за бранша.

„ Стопаните, които отглеждат дребни череши, създават главно за преправка, са извънредно разочаровани, тъй като изкупните цени доближават едвам до 1,25 – 1,30 лева./кг и то закарани намясто при преработвател. Цената през последните 10-15 години варира към съвсем същите стойности. Не виждам тя да се въздейства от икономическата конюнктура, в която произвеждаме, от инфлацията и пазарните предизвикателства”, изяснява браншовият представител.

Според нея цената на черешата с по-високо качество, която е за директна консумация на пазара е по-ниска от миналогодишната, а неприятното е, че производителите не разполагат с инструмент, с който да въздействат на това. „ Първо, Гърция има доста добра годишна продукция, по ред аргументи там черешата се продава по-евтино. Другият фактор – пазарът е извънредно сгънат, хората не купуват”, акцентира Гроздева и добавя:

„ Достъпът до пазара не е усложнен, само че количествата, които се придвижват във веригата на дистрибуция, са доста по-малки от преди. Ако предходната година един търговец купуваше 5 тона на ден, то тази година той купува 2,5 тона на ден. Казват, че няма търсене. Забелязваме спад в изкупуваните количества от румънските и родните търговци.

Много производители, които берат череша за пресния пазар, споделят, че даден ден няма да берат, тъй като нямат поръчки от търговец, а нямат условия за предпазване на плода. Това не е методът, по който би трябвало да се обира реколтата – съгласно това, по кое време идва купувачът, само че, за жалост, е към този момент всеобща процедура. "

"Черешата тази година ще бъде по-малко, пострадахме от студовете през април, от дъждовете през последните дни, само че се запитвам: Ами, в случай че имахме богата годишна продукция, къде щяхме да я осъществяваме? ", сподели Живка Гроздева.

Гроздева акцентира, че и износът към западните страни не е елементарно решение, в изискванията на възходяща за всички инфлация и свито ползване. Освен „ къде ще се продава”, въпросът пред черешопроизводителите тази година остава и „ кой ще бере”. „ Масово няма берачи, всички са на розите. Никой не желае да работи за или под 0,70 лева./кг. Казват, че на розобера им дават по 1,20 – 1,40 лева./кг. Един служащ си изкарва по 65 лева дневно надник, който в черешова градина не може да го има, просто нямаме опция да го осигурим”, споделя още Живка Гроздева
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР