Масовите протести в Хонконг продължават за седми пореден уикенд, като

...
Масовите протести в Хонконг продължават за седми пореден уикенд, като
Коментари Харесай

Уикенд новини: Африканската чума стигна до индустриална свинеферма, ръководството на държавната енергетика бе внезапно сменено, още един удар по конкуренцията в тол-таксуването

Масовите митинги в Хонконг не престават за седми следващ уикенд, като тази неделя полицията редуцира истинския маршрут, базирайки се на съображения за сигурност. Протестите започнаха предишния месец и бяха предизвикани от противоречив закон, който щеше да разреши изгонване на хонконгски жители в континентален Китай. Лидерът на държавното управление в Хонконг Кари Лам спря законопроекта, само че в този момент протестиращите насочат претенции за демократични промени и следствие на обвиняванията за полицейска грубост

© Edgar Su Африканската чума по свинете беше главната вест през другояче спокойния юлски уикенд. Епидемията доближи нова сериозна точка, откакто за пръв път засегна индустриална плантация. Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи, че е установила ново огнище на болестта в свинекомплекс със затворен индустриален цикъл до русенското село Николово, в който се отглеждат към 17 хиляди броя животни. Въпреки взетите ограничения упованията са, че африканската чума по свинете ще продължи да се популяризира. Много евентуално е да бъдат наранени и други индустриални ферми, което би довело до вреди за милиони и повишаване на свинското месо за крайните консуматори.

Продължи да отеква и абсурдът на седмицата - течът на данни от Националната организация по приходите (НАП). Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще наложи санкция на Национална агенция за приходите поради " бруталната кражба " на информация и разпространението й в интернет. Това стана ясно от думите на ръководителя на КЗЛД Венцислав Караджов пред " Нова тв ". КЗЛД стартира в понеделник инспекция на Национална агенция за приходите, която ще продължи най-много месец. Комисията може да санкции Национална агенция за приходите с до 20 млн. лева Караджов съобщи, че най-вероятно КЗЛД ще се самосезира и за оповестените от правосъдния инспекторат персонални данни на арбитър Мирослава Тодорова и фамилията й.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Украйна пък е изправена пред последваща политическа гражданска война. След като през април си избра за президент комика Володимир Зеленски, през днешния ден страната гласоподава на парламентарни избори, в които се чака неговата партия " Слуга на народа " (кръстена на едноименното му тв шоу) да изпълни украинската Рада с вълна от депутати, които са новаци в политиката. Въпросът не е дали партията на Зеленски ще е победител, а дали ще завоюва с задоволително огромен резултат, с цел да образува държавно управление сама или в коалиция с друга партия.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

Ръководството на държавната енергетика бе ненадейно заменено

Енергетиката в страната получи ново управление ненадейно и без никакво пояснение. С протоколно решение и без никакви разисквания министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сменила управление на Българския енергиен холдинг. С решението на Петкова изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов е заменен с Жаклен Коен, който и преди е заемал тази служба. Мястото на шефа на НЕК Петър Илиев в съвета на шефовете на холдинга пък е обещано на Андон Андонов, който е шеф на " Мини Марица-изток ". Единствено шефът на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " Живко Динчев резервира мястото си в управлението на БЕХ.

Формалният мотив за рокадите е приключването на мандатите на сегашните членове на борда на шефовете, само че методът, по който се случват промените, и хората, които са назначени, приказват за по-дълбоки зависимости и нов курс е енергетиката на страната. Първите реакции на хора от сектора са единомислещи - това е сигнал за прекъсване на промените в бранша.

Държавата нанесе още един удар по конкуренцията в тол-таксуването

На второ четене Народното събрание одобри измененията в Закона за пътищата. Освен че с тях се трансформираха периодите за въвеждане на тол-таксите, те вкараха и още една основна смяна. Т.нар. снабдители на декларирани данни (ДДД), които би трябвало да са фирмите, предлагащи GPS услуги (fleet management) на превозвачите, няма да подписват контракти непосредствено с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), а с националните снабдители на услуги (НДУ), които ще са медиатор.

На пръв взор това е дребна смяна, само че в действителност е значима от бизнес позиция. Първо, това ще излиза повече на страната: GPS компаниите щяха да употребяват по-ниска комисиона (2%) или никаква за разлика от НДУ-тата, които прибират 7% от приходите. Второ, това лимитира съществено конкуренцията, тъй като има доста GPS компании, само че все още продължава да има единствено един формален снабдител на тол-услуги и винетки - " Интелигентни трафик системи ". Освен това по-малко от месец преди тол-системата да проработи механически, GPS компаниите още не са осведомени от страната по какъв начин ще вземат участие в процеса и не могат даже да се включат.

Васил Грудев ще оглави фонд " Земеделие "

Директорът на фонд " Земеделие " Живко Живков и двамата негови заместници - Калоян Костадинов и Георги Динев, са освободени от постовете си, реши на изключително съвещание в петък управителният съвет на фонда. За началник на основната институция, която годишно разпределя над 2 милиарда лева дотации по европейски фондове, е определен Васил Грудев, който сега е консултант в земеделското министерство, а в предходния кабинет на ГЕРБ беше и заместник-министър в него в мандата още веднъж на Десислава Танева като титуляр. Като заместник-директор се връща различен " прочут кадър " във фонда - Иван Капитанов, който е заемал същия пост в първия кабинет на ГЕРБ.

Рокадите в земеделието идват на фона на акцията на прокуратурата в институцията през последната седмица. При нея бяха задържани шестима души, в това число и зам.-директор, отговарящ за основната Програма за развиване на селските региони, около делото против притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков и със подозрения, че са направили длъжностни закононарушения, подкрепили компании към Стайков да се възползват непозволено от европейски средства. Те обаче се случват и месеци откакто фонд " Земеделие " е във фокуса на публичното внимание около абсурда с къщите за посетители, изгубените европейски пари за риболовство и други

И КНСБ повдигна тематиката за необлагаем най-малко

Увеличение на данъчната тежест за бизнеса и хората с високи приходи за сметка на получаващите по-ниски заплати и младите фамилии с деца. Подобна посока за спор предложи в петък един от синдикатите – КНСБ. Идеята по думите на Пламен Димитров, президент на профсъюза, е да се предизвика диалог за смяна на данъчната система в страната за да се преодолее задълбочаващото се неравноправие в приходите на популацията.

От КНСБ оферират девет промени в данъчните закони. С максимален фискален резултат от тях е концепцията за въвеждане на необлагаем най-малко за всички работещи, който да е еднакъв на минималната работна заплата. По калкулации на синдиката това би " коствало " на бюджета към 1.5 милиарда лева през 2020 година Идеята не е нова и се предлага от дълго време от партии и икономисти в левия набор. Друг е въпросът, че при тази ниска ставка на налога от 10% налагането на сходна мярка изисква изгубеният доход да се компенсира отнякъде.

Англия обмисля да наложи наказания на Иран поради арестуван танкер

Лондон обмисля да наложи наказания на Иран след задържането на плаващ под английски байрак петролен танкер в Персийския залив. Очаква се в понеделник английският външен министър Джеръми Хънт да разгласи дипломатически и стопански ограничения в отговор на " противозаконното задържане " на кораба. Възможно е да се стигне до вероятно заледяване на активи в отговор на случая.

Англия може да призове Организация на обединените нации и Европейски Съюз да върнат глобите против Иран, които бяха анулирани през 2016 година след договорката за иранската нуклеарна стратегия. Иранският дипломат в Лондон обаче предизвести Англия да не ескалира напрежението в района в сегашния сензитивен миг.

Премиерът на Косово подаде оставка поради трибунала в Хага

Рамуш Харадинай подаде оставка поради призовка, която е получил за явяване пред Международния арбитражен съд в Хага, защото е обвинен за военни закононарушения. " Беше ми препоръчан избор - да се явя като министър председател или като елементарен жител на Косово ", споделя Харадинай, който е някогашен пълководец на Армията за избавление на Косово.

Албанският министър председател Илир Мета разяснява, че се гордее с постъпката на Харадинай, разгласи го за воин и изрази увереност в неговата непорочност. Реакцията в Белград бе друга. Сръбският президент Александър Вучич дефинира оставката като " политически трик ", който цели да усили известността на Харадинай.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

НАСА отбелязва 50 години от кацането на Луната

Посетител в Музея на авиацията в Сиатъл

Фотограф: Lindsey Wasson На днешната дата преди 50 години двамата американски астронавти Нийл Армстронг и Едиун Бъз Олдрин кацат за пръв път на Луната. Годишнината ще бъде маркирана с редица начинания, една от които е прожектирането на 17 минутен филм на Вашингтонския паметник за изстрелването на совалката " Сатурн-5 ", пренасяща екипажа на " Аполо 11 ".

На 16 юли 1969 година совалката " Сатурн-5 ", която и до през днешния ден остава най-голямата ракета в история - висока цели 111 метра, е изстреляна от галактическия център " Кенеди " във щата Флорида. На екипажа са нужни четири дни, с цел да доближат орбитата на Луната. На 20 юли към 20 часа по Гринуич модулът " Игъл " се прилунява. А няколко часа по-късно Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на лунната повърхнина. СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ЕЦБ ще разгласи резултатите от инспекциите на шестте български банки

В края на работната седмица Европейската централна банка ще разгласи резултатите от прегледа на активите и стрес тестванията в шест български банки - топ 3 по активи в страната плюс топ 3 с локален капитал. Това са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. Проверката идва, откакто България съобщи желание да влезе по едно и също време в ERM II и банковия съюз.

Резултатът от инспекцията на шестте български банки, която прави ЕЦБ, е действителният входен билет на страната за така наречен чакалня на еврозоната (механизмът ERM II). Досега ЕЦБ не е разкривала и сюжетите, при които ползва стрес проби на банките.

Борис Джонсън евентуално ще стане министър председател на Англия

Бившият английски външен министър Борис Джонсън евентуално ще бъде определен за водач на Консервативната партия на 23 юли, което значи, че ще стане и министър председател на Обединеното кралство. След оставката на Тереза Мей претендентите да я заместят бяха сведени до двама – любимецът Джонсън и неговият противник Джереми Хънт.

Според последните социологически изследвания Джонсън продължава да води със забележителна преднина, като главната причина е, че интервюираните го показват като индивида, който ще докара страната до Brexit до 31 октомври. Лидерите на Европейски Съюз към този момент обявиха, че се приготвят или за английско овакантяване на съюза без договорка, или за следващо отсрочване на датата, в случай че някогашният външен министър стане министър председател. Причината е, че той даде обещание да предоговори съглашението за Brexit, а Брюксел споделя, че няма да отвори още веднъж договарянията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Горещините в Америка взеха три жертви

Трима души починаха от мощните горещини, обхванали Северна Америка. Две от жертвите на високите температури са от щата Мериленд, а в Арканзас е умрял един човек от топлинен удар. Националната метеорологична работа на Съединени американски щати заяви, че вълната продължава и през днешния ден. В Ню Йорк, където температурата доближи 38 градуса, бяха отворени 500 центъра, където хората могат да се разхладят

Фотограф: Brian Snyder

OUT_OT_THE_OFFICE

Опера измежду скалите
20.07 - 04.08

За четвърта поредна година Белоградчик става за три седмици център на оперното и балетното изкуство. Този път част от програмата на фестивала " Опера на върховете " ще бъдат спектакли като " Трубадур " на Верди, " Кармен " на Бизе и " Турандот " на Джакомо Пучини. Инициативата е на Софийската опера и балет, а билети могат да се закупят от касите на операта, както и онлайн на адрес www.operasofia.bg, както и от Туристическия информативен център – Белоградчик.
В Белоградчик, Белоградчишката цитадела от 20 ч., в пещера " Магурата " от 11 ч.

За четящите
22.07


Brain & Book Building е събитие, по време на което ще можете да чуете в границите на 1 час обобщение на 10 книги, направено от 10 души. Освен това в програмата са включени лекции, от които ще разберете по какъв начин можете да увеличите способността си за запаметяване и по какъв начин да четете скоростно.
В Kino Cabana от 18 ч.

Изложба
23.07 - 18.08


Софийската градска художествена изложба провежда галерия на номинираните художници за Наградата за модерно изкуство БАЗА. Тази година това са Александър Александров, Венета Андрова, Милена Георгиева, Невена Екимова, Мария Налбантова, Радостин Седевчев, Севда Семер, Вълко Чобанов. Победителят ще бъде разгласен по време на откриването на изложбата, а премията е едномесечно посещение в Ню Йорк.
В Софийската градска художествена изложба от 18 ч.

Бизнес образование
25.07


Обучението " Първи стъпки в Business Intelligence " дава обещание да редуцира времето за информации, които са нужни на бизнеса, с цел да действа. Ще бъдат показани стъпките, които са нужни, с цел да се внедри Business Intelligence в дадена организация, както и способи на работа с приложението Qlik Sense.
В Campus X от 9 ч., цена 245 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР