Масови стачки и улични протести заляха Франция в четвъртък, основно

...
Масови стачки и улични протести заляха Франция в четвъртък, основно
Коментари Харесай

Франция с блокирани летища, гари и училища от мощна протестна вълна

Масови стачки и улични митинги заляха Франция в четвъртък, главно в секторите на превоза и образованието, оповестяват френските медии. Французите, недоволни от пенсионната промяна, проведоха стачки на летищата в Париж, възпрепятствайки влизането в терминал 1 на летище " Шарл де Гол ", поради което се натрупаха дълги тапи на входа. Службата за гражданска авиация се притеснява, че обстановката ще се утежни и упорства за анулация на 30% от полетите на летище Орли на следващия ден, 15% в събота и по 20% на летищата в Марсилия, Бордо и Лион. Наблюдава се затруднено придвижване по множеството линии на парижкото метро. Този проблем засегна и крайградските влакове.

В Лион протестиращи блокираха работата на гарата. Те излязоха на пътя със синдикални флагове, някои от тях държаха факли. Недоволните приканват за оставката на френския президент Еманюел Макрон. Много учители се причислиха към стачката, 140 начални учебни заведения бяха затворени в Париж, както и доста междинни образователни заведения. По данни на столичното кметство 56% от учебните предователи са стачкували през днешния ден. Синдикатът на учителите претендира за 70% от стачкуващите експерти в Париж. Служители на редица учебни заведения в Руан, Марсилия, Тулуза и други градове на Франция също не отидоха на работа.

В Париж продължава стачката на чиновници на компании, занимаващи се със сметосъбиране. По улиците има купища чували за отпадък до препълнените кофи. От кметството на Париж разясниха пред канала BFM-TV, че размерът на несъбрания отпадък в града към днешна дата е достигнал 9,6 хиляди тона. Според вестник Le Figaro редица магазини и заведения за хранене, ситуирани покрай Парижката опера, са решили да затворят по-рано от нормално в четвъртък заради опасения, че протестиращите може да избухнат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР