Масови проверки за фалшив алкохол по морето извършва Комисията за

...
Масови проверки за фалшив алкохол по морето извършва Комисията за
Коментари Харесай

Погнаха заведения и хотели по морето

Масови инспекции за подправен алкохол по морето прави Комисията за отбрана на потребителите. Вече са взети проби от заведения и от хотели, които оферират ол инклузив пакети. Засега единствено една проба е посочила, че има отклонения, оповестява " Труд ".

Резултатите на огромна част от пробите обаче към момента не са подготвени.

През август ще има още повече инспекции, тъй като сезонът е в разгара си, разясниха от комисията. Освен нейни специалисти в акцията се включват и екипи на Икономическа полиция, които спомагат при инспекциите в нощните клубове.

Най-честото нарушаване е предлагането на разводнен алкохол в кръчми и хотели. През предишния летен сезон КЗП е взела над 30 проби, най-вече от туристически обекти по Черноморието.

Лабораторните изпитвания са открили нарушавания в осем случая. „ В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола.

В другите четири случая ставаше дума за този различен вид нарушавания – самите питиета не извършват условията на закона за такива, каквито те се оферират и потребителите са въведени в подвеждане ”, изясни ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

Имало е и случаи на напитка с по-висок алкохолен градус от посочения на етикета, което значи, че става въпрос за някаква примес.

Инспекторите са хванали и алкохол, който се предлага за уиски, само че на етикета написа, че е спиртна напитка с мирис на уиски. От позиция на съставките тя не е рискова за живота и здравето на потребителя, само че не дава отговор на условията, с цел да бъде уиски, уточни Маргаритов.

При всички тези случаи става въпрос за нелоялна комерсиална процедура, а глобата, планувана в закона, е от 3000 до 30 000 лв., прецизираха от КЗП.

Освен инспекции за подправен алкохол, комисията взима и проби и за проучване на двоен стандарт. За пръв път ще се изследват и спиртни питиета и по-конкретно – уиски, водка и джин.

Мостри от някои от тях към този момент са взети от вериги магазини у нас и надлежно в Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, прецизираха от КЗП.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР