Масови протести заляха улиците на големите индийски градове заради новоприетия

...
Масови протести заляха улиците на големите индийски градове заради новоприетия
Коментари Харесай

Шестима загинали при протести срещу „ислямофобски” закон за гражданството в Индия

Масови митинги заляха улиците на огромните индийски градове поради новоприетия закон за поданството в страната. За пети ден полицията влиза в конфликти с стачкуващи в Делхи, Мумбай, Хайдерабад и Калкута, написа Би Би Си.

В резултат на насилието сред протестиращите и техни съперници са починали шестима души. Над 100 деятели и 35 служители на реда бяха ранени при митинги в Ню Делхи. Запалени са коли и рейсове на градския превоз.

Причината за недоволството е, че в спорния закон за поданството се дава опция за ускорено приемане на индийски паспорти на представители на немюсюлмански малцинства от три ислямски страни в района: Афганистан, Пакистан и Бангладеш.

Според някои от съперниците на новоприетия закон текстовете му са ислямофобски, а други, изключително в пограничните райони с Пакистан и Бангладеш, се опасяват, че ще провокира всеобща миграция в техните провинции.

Управляващата хиндуистка националистическа партия „ Бхаратия Джаната” съобщи, че задачата на закона е да помогне на тези, които са подложени на религиозни преследвания в прилежащите страни. Изявлението ѝ обаче провокира рецензии, че се подкопават секуларните устои на индийската народна власт и се маргинализира мюсюлманското население.

Протестите против закона избухнаха предишния четвъртък в индийския щат Асам, а в опита си да ги потушат управляващите стопираха достъпа до интернет и прекъснаха връзките.

Опитът им се оказа несполучлив и митингите бяха възобновени този понеделник, като център на недоволството е влиятелният делхийски университет „ Джамия Милиа Исламия”. 35 студенти са били арестувани от органите на реда, като по-късно са били освободени.

От управлението на образователното заведение опровергават информациите за убити техни ученици. От полицията оповестяват, че са употребявали сълзотворен газ против протестиращите, откакто студентите хвърляли камъни против частите за битка с всеобщите вълнения.

Заместник-ректорът на „ Джамия Милиа Исламия” Найма Ахтар отхвърли студентите на висшето образователно заведение да са отправяли всевъзможни апели за митинг. Тя съобщи, че протестиращите, които са изгорили и развалили рейсове, са от прилежащи общежития и университети. Според нея, точно те са влезнали в конфликти с полицията и са нахлули в университета, откакто разрушили портата му.

Найма Ахтар съобщи, че ще бъде заведено дело против полицейските чиновници, които са нахлули в кампуса на университета и са упражнявали необмислено принуждение против студентите даже в библиотеката и тоалетните, което се вижда от видеоклипове, публикувани в интернет.

Все още не е ясно кой е предизвикал насилието. Студенти от „ Джамия Милиа Исламия” се разграничиха от случилото се, а чиновници на органите на реда са декларирали импровизирано пред медиите, че зад ескалацията на обстановката стоят локални хулигани, оповестява локалният сътрудник на Би Би Си.

В доста индийски градове студенти проведоха маршове в символ на взаимност със своите връстници в Делхи. В Калкута десетки хиляди се причислиха към проява, проведена от държавния началник на щата Западен Бенгал Мамата Банерджи и нейната ръководеща партия „ Тринамол Конгрес”.

Няколко видни юристи приканиха Върховният съд да се намеси, само че в отговор магистратите обявиха, че няма да подхващат никакви дейности, до момента в който студентите не престават с митингите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР