Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд

...
Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд
Коментари Харесай

Решението: Върховният съд в САЩ забрани абортите

Масови митинги в Съединените американски щати, откакто Върховният съд анулира правото за аборт на дамите.

Върховният съд гласоподава с 6-3 в петък за анулация на значимото решение. Докато Роу позволи аборта през първите два триместъра на бременността, в този момент се чака съвсем половината от американските щати да забранят или съществено да лимитират правото на аборт, както Тексас и Оклахома към този момент го направиха, написа Vogue.

Въпреки че решението на Върховния съд се очакваше oще, когато се появи примерно мнение, написано от арбитър Самюел Алито и стигна до обществеността през май, към момента е меко казано смущаващо, че Съединени американски щати е страна без конституционна отбрана за аборт, написа още Vogue.

Това решение принуди хиляди американски жители да изляза на митинги и да защитят своите права.

„ Конституцията не загатва аборта и никое такова право не е имплицитно предпазено от никоя конституционна наредба, в това число тази, на която в този момент главно разчитат бранителите на Роу и Кейси – клаузата за надлежния развой от четиринадесетата корекция “, написа Алито в мнение на болшинството, отменящо Роу против Уейд.

Президентът Джо Байдън се обърна към решението в обществено изказване в петък, като го назова „ реализиране на рискова идеология “ и сподели на американците: „ С вашия избор можете да действате “.

Сега правото за аборт ще се даде от обособените щати, а някои локални политици, в това число основният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, даде обещание да настанят дамите, искащи аборт в своите щати. Джеймс написа в Twitter в петък: „ Докато други щати лишават главното право на избор, Ню Йорк постоянно ще бъде несъмнено леговище за всеки, който желае аборт.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР