Масови протести се провеждат в цялата страна, а основното им

...
Масови протести се провеждат в цялата страна, а основното им
Коментари Харесай

Масови протести в цялата страна: Блокада на граници, пътища, градове

Масови митинги се организират в цялата страна, а главното им искане е за оставка на държавното управление и промяна на политическия модел.

Блокирани са автомагистрали, градове и гранични пунктове.

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „ Гражданска отговорност ”, само че към този момент жителите имат ред обществени и политически претенции. Всички те са импортирани в президентството и в Народното събрание за взимане на отношение.

Първи се вдихнаха хората в Хасково. В центъра на града още преди 8 часа сутринта се събра огромен брой недоволни, които подчертаха, че не поддържат никоя партия, само че упорстват да живеят в естествена страна.

Малко по-късно всеобщи дейности започнаха в съвсем всички огромни градове на страната. Силите на полицията и жандармерията са мобилизирани до краен лимит, само че досега няма съществени провокации.

От 13 ч. през днешния ден в София ще стартира митинг с искане за оставката на държавното управление. Заявката на уредниците е събитието да е с огромен мащаб, откакто през последната седмица на национално неодобрение столицата остава по-скоро в периферията за сметка на Перник, Варна, Благоевград и Бургас.

Шествието по проект би трябвало да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „ Цар Освободител ” до Министерския съвет, с цел да завие по бул. „ Дондуков ” и през бул. „ Васил Левски ” и бул. „ Цар Освободител ” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Към столицата към този момент пътуват огромни групи протестиращи от Пловдив и Пазарджик.

Освен оставката на кабинета, протестиращите в София упорстват за промени в Конституцията и избори за Велико национално събрание; мажоритарна система; пречистване на описите от „ мъртви души ”; понижаване на депутатските заплати. Освен това протестиращите желаят необлагаем най-малко за лицата с приходи под 800 лева и диференцирана Данък добавена стойност ставка (12% за храни, 10% за медикаменти, 8% за учебници).

По тематиката с горивата настояването е страната да записва и ръководи акцизни хранилища във всички административни области за либерализиране на пазара, който сега е доминиран от „ Лукойл ”.

Под тепетата също имаше протестно шествие, което стигна до общината. Протестиращите са най-вече младежи. Те настояват, че не са политически обвързани и стачкуват против мизерията и корупцията. Настояват за оставка на цялата политическа класа.

В 13 ч. във Варна се планува осъществяване на автошествие, което ще тръгне към постройката на Общината, където в 14 ч. ще стартира митингът на жителите на града.

Още сутринта в Хасково стартира митинг, като към него се причислиха поданици на Кърджали и Димитровград, като всички ще стигнат най-после в Свиленград, където ще има протест. Очаква се и блокиране на границата с Гърция.



" Много българи може би не знаят какво желаят, само че сигурно всички ние желаеме едно – не желаеме сегашните ръководещи, които са сега. Искаме нови, съответни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, разнообразни партии, едни и същи хора ", съобщи един от стачкуващите.



Жандармерия не позволи шествието на Автомагистрала " Марица ", като беше препоръчан различен вид - да минат по остарелия път.

Жители на общините Разлог и Банско плануват митинг и обсада на пътя Симитли – Гоце Делчев, като оповестеният начален час е 12:00.

Очаква се в 13 ч. жителите на Петрич да се съберат на паркинга при общинската болничното заведение, а по-късно се планува да бъде затворен Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “. Очаква се в дейностите да се включат и групи от община Сандански, както и околните обитаеми места.

В Бургас след 12 ч. протестиращи ще блокират един от входовете на града.

Протестни дейности има и в Ловеч, Ямбол и Сливен, оповестява бТВ.

Ето фрагменти и от Монтана.



И от Ямбол където недоволните затвориха пътя към Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесново.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР