Масови протести се проведоха днес в много ирански градове въпреки

...
Масови протести се проведоха днес в много ирански градове въпреки
Коментари Харесай

Отново протести в Иран, въпреки предупрежденията на властите

Масови митинги се организираха през днешния ден в доста ирански градове макар заканите, отправени от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, съобщи ДПА.

Командирът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война Хосейн Салами предизвести през вчерашния ден протестиращите да спрат с недоволството. " Демонстрантите не би трябвало да изпитват търпението на системата прекомерно дълго ", сподели той в коментар, оповестен от държавната организация ИРНА.

" Днес е последният ден на протести. Не излизайте повече по улиците ", съобщи командирът и предизвести протестиращите, че няма да им бъде разрешено да трансфорат университетите в страната в полесражение.

Демонстрантите не се съобразиха с предизвестието и през днешния ден излязоха по улиците на столицата Техеран, североизточния град Машхад и други елементи на страната. Очевидци оповестяват за приложимост на сълзотворен газ в Техеран и принуждение против студенти в академични регион в Машхад.

Също през днешния ден, иранският парламент утвърди 20-процентно нарастване на заплатите в силите за сигурност, по информация на ИРНА. Посочената причина за нарастването е по-справедливо възнаграждение за служещите в тях, с което то да се приближи до това на цивилните държавни служители.

Увеличението идва на фона на острите рецензии против силите за сигурност през последните седмици поради дейностите им при потушаването на всеобщите митинги, почнали след гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини през септември. Тя беше арестувана от нравствената полиция на Иран за нарушение на прецизните ислямски правила за облекло и умря в ареста няколко дни по-късно.

Агенция Тасним, която се смята за представител на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, заяви за задържането на Томадж Салехи, прочут в цялата страна с протестните си песни рапър. В информацията на Тасним се прецизира, че той е арестуван за подбудителство към принуждение, до момента в който се е опитвал да напусне страната.

Чичото на Салехи изрази подозрения по отношение на информацията в Телеграм. В обществените мрежи се развихри протестна вълна против задържането. Салехи беше арестуван и преди година, само че беше освободен с предизвестие.

Наблюдатели виждат в предизвестието на пълководец Салами опасност, че Корпусът и военните може да бъдат употребявани в преодоляването на митингите. 



Достъпът до интернет в Иран продължава да е съществено стеснен и доста от уеб страниците на обществените медии не работят. Властите в Техеран упрекват наричаните от тях като " врагове " за подбудителство на насилието, изтъквайки присъединяване на Съединени американски щати и Израел.

Междувременно немската полиция проверява офанзива против продемократично бдение пред иранското посолство в Берлин, при което трима души са били ранени в рано сутринта през днешния ден, оповестява Асошиейтед прес. 

По информация на полицията, чиновник на реда, който е охранявал посолството, е забелязал трима маскирани мъже да раздират плакати и флагове, закачени на кемпер, паркиран покрай постройката.

Въпреки апелите на служителя на реда да спрат, нападателите отворили вратата на кемпера и нападнали намиращите се вътре четирима души. Трима от нападнатите били ранени при последвалото сдърпване, се споделя в известието на полицията. Маскираните избягали с автомобил.

На транспарантите, закачени на кемпера имало надписи като " Иранците желаят народна власт " и " Жени Живот Свобода " - апели, постоянно употребявани на антиправителствените митинги в Иран, предава ДПА. В Германия и доста други европейски страни се провеждат многочислени митинги в символ на взаимност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР