Масови протести на вярващи в , които се противопоставят на

...
Масови протести на вярващи в , които се противопоставят на
Коментари Харесай

Сръбското и руското влияние може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора

Масови митинги на вярващи в, които се опълчват на /СПЦ/ в страната, се организираха в неделя в Подгорица и доста други градове преди парламентарните избори, планувани за 30 август, съобщи БГНЕС.
Шествията започнаха в ранната заран, само че най-големият ескорт, който потегля от втория по величина град Никшич до столицата на страната, беше блокиран от черногорската полиция. Служителите на реда обясниха своите дейности като " битка с ковид ". След доста часове на борба сред протестиращите и полицията, блокадата на автомагистралите бе анулирана и стачкуващите дойдоха към 23:00 локално време в центъра на столицата до църквата " Възкресение Христово ". Там водачът на опозиционната коалиция Здравко Кривокапич се обърна към събралото се голям брой.
 Репортери без граници реагира на абсурден медиен закон в Черна гора " Репортери без граници " реагира на абсурден медиен закон в Черна гора
Международната организация " Репортери без граници " съобщи, че в случай че новият закон за медиите в Черна гора влезе в действие в настоящия си тип то...
" Властите се пробваха през днешния ден да ми попречат да дойда тук, с цел да приказвам пред вас, не разрешиха прекосяването на участниците в автопротестите, само че протестните шествия на вярващи, само че протестните шествия се възобновиха. Нашата победа е неизбежна. Ние се борим за бъдещето на всички жители на Черна гора, а 30 август ще бъде денят на нашата победа. Според социологически изследвания, опозицията има поддръжка, която ще ѝ даде 52 места в Народното събрание (от 81). Сега ви апелирам да се разотидете умерено по домовете си, само че първо, откровено ви благодаря, че дойдохте. Нека молитвата да ни сплоти ", сподели Кривокапич, след което тълпата в един глас прочете молитвата „ Отче наш ”. Гражданите скандираха: „ Сърбия и Черна гора - едно семейство “, „ Победа, победа “, „ Няма да се откажем от светилището “. Имаше и лозунги против президента Мило Джуканович, който е на власт от 29 години.
Опозиционните партии на Черна гора ще работят с единна листа на идните парламентарни избори на 30 август. Избирателната листа на обединението се оглавява от Кривокапич, който е професор по компютърни науки в Университета в Подгорица. Както сподели водачът на водещата опозиционна мощ " Демократичен фронт " Андрия Мандич по-рано на сътрудник на ТАСС, обединението " За бъдещето на Черна гора " сплотява най-вече опозиционни партии, непартийни представители и синдикати. Тя сплотява към 10 партии, принадлежащи към политическото придвижване „ Демократичен фронт “, обединението включва Социалистическата национална партия на Черна гора, придвижването „ Обединена Черна гора “, партията „ Реална Черна гора “, Югославската комунистическа партия на Черна гора, Работническата партия, Партията на сръбските радикали, Партията на пенсионерите и други Партия " Народно придвижване ".
Мандич съобщи, че опозицията е създала сериозна стратегия за икономическо възобновяване на страната, която ще бъде обяснена на всеки жител на Черна гора по време на предизборната акция. В случай на успеха си на изборите опозицията има намерение във външната политика да възвърне братските връзки с Русия и Сърбия, както и да поддържа постоянни връзки със Запада.
Позицията на православната черква може да играе основна роля в идните парламентарни избори. Преследванията от управляващите и опитите за лишаване на имуществото на църквата доведоха до всеобщи, многомесечни митинги в страната.
 Черна гора отвори последната глава в договарянията с Европейски Съюз Черна гора отвори последната глава в договарянията с Европейски Съюз
Черна гора отвори осмата, последна глава, в договарянията с Европейския съюз на Междуправителствена конференция в Брюксел през днешния ден, 30 юни....
В навечерието на идните избори духовният лидер на страната, черногорско-приморският митрополит Амфилохий прикани вярващите интензивно да вземат участие в националната воля и да гласоподават съгласно съвестта си, за човешко достолепие, а не за тези, които построяват бъдещето на Черна гора на подправена, безбожна и антирелигиозна идеология
От края на 2019 година енориашите на Сръбската православна черква организират всеобщи манифестации в Черна гора, Сърбия и Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина) в символ на митинг против подтискането СПЦ в Черна гора, където в нощта на 27 декември 2019 година Народното събрание одобри Закон за свободата на религията и вярванията и юридически статус на религиозните общности. В негова поддръжка 45 депутати гласоподаваха в Народното събрание с 81 места от 45 присъстващи, документът беше прегледан, откакто полицията задържа всички депутати от опозицията. На 28 декември президентът Джуканович го подписа.
Той упреква СПЦ, че се пробва да поддържа набожен монопол в страната. Президентът съобщи, че ще търси автокефалия за " черногорската черква " по образеца на Украйна. Като част от основаването на нова черква управляващите на страната имат намерение да конфискуват църковното имущество от СПЦ. Говорим за повече от 650 светилища, в това число манастира Острог, уважаван в православния свят.
На заглавната фотография: Черногорският водач Мило Джуканович
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР