Масови оставки заваляха след Коледните празници в ръководената от ексшефа

...
Масови оставки заваляха след Коледните празници в ръководената от ексшефа
Коментари Харесай

ДОСТ се разпадна

Масови оставки заваляха след Коледните празници в ръководената от ексшефа на Движение за права и свободи Лютви Местан партия ДОСТ. Това стана ясно от декларация до Изпълнителния съвет на партията от 26 декември, подписана от 30 души. Сред тях са и петима от 11-те от най-тясното управление на ДОСТ. Като съществени претекстове се акцентират противоречие с "водената властническа политика от страна на ръководителя на партията, своеволията при налагане на еднолични решения и опитите да се основава разделяне за опълчване и обслужване на персонални ползи ".

"В качеството си на заместник-председатели, регионални и общински ръководители и координатори, общински съветници и кметове, членове на Изпълнителния съвет и Националния съвет на политическа партия ДОСТ заявяваме пред нейното управление, структури, членове, симпатизанти и пред цялата българска общност своето решение да подадем оставки от всички постове, които заемаме в партията, и прекратяваме участието си в нея ", се показва в декларацията.

Сред напусналите са някогашните депутати от 43-ото Народно заседание Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Рашит Рашит, които се отдръпнаха от парламентарната група на Движение за права и свободи и дружно с Местан учредиха ДОСТ напролет на 2016-а. А няколко месеца по-рано - в навечерието на Коледа през 2015-а, почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган де факто уточни вратата на настоящия тогава партиен водач Лютви Местан и той стремително бе свален от поста на изключително съвещание на Централния съвет.

Напускащите ДОСТ благодарят на "всички откровени и уверени в идеята на свободата, демокрацията и равноправието " последователи на партията и им се извиняват "за претърпените компликации, репресии, разочарования и отнети очаквания ".

"Вашата мощна и непоколебима воля потвърди, че битката е допустима и всяка всеотдайност в името на родината и добруването на жителите й заслужава устояването на претърпените неволи и търсенето на нови пътища при отстояването на идеали и правила ", написа още в декларацията.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ още същия ден разяснява протичащото се в ДОСТ по време на възпоменателния протест в памет на жертвите на така наречен Възродителен развой на Тюркян чешма в с. Могиляне. "Имаше много опити да бъдем разграничени. Всеки подобен опит има период на валидност. Срокът е до първите избори. Минат ли - изчезва, този развой завърши. Изчезнаха, няма ги ", съобщи Карадайъ.

Лидерът на придвижването приказва пред събралото се голям брой с болежка за разединението, само че нито един път не загатна името нито на Местан, нито на партията му. "Тези, които работят срещу нашето единение, не са наши съперници, а са наши врагове. Самите ние казахме: мъчно ще ни бъде, тежко ще ни бъде, само че те ще са следващото разединение. Ние сме длъжни да бъдем горди и почтени и да преживеем и този (отцепник - б.р.). Той (Местан) завърши! И този филм мина! Днес този площад демонстрира какъв брой сме доста - доста повече от предходната година, ние имаме потребността да бъдем единни и сплотени и по тази причина сме доста повече ", акцентира Карадайъ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР