Масови демонстрации в Турция преди утрешния предсрочен вот. Днес опозицията

...
Масови демонстрации в Турция преди утрешния предсрочен вот. Днес опозицията
Коментари Харесай

Масови демонстрации в Турция преди утрешния вот

Масови демонстрации в Турция преди утрешния предварителен избор. Днес опозицията ще организира най-мащабния си протест в Истанбул. Очаква се на улицата да излязат 5 милиона последователи на Народнорепубликанската партия. Ако на следващия ден президентът Ердоган бъде избран отново, в страната ще влезе в действие нова президентска система на ръководство.

Шестима кандидат-президенти и осем партии ще се борят за гласовете на гласоподавателите. Това е първият избор след референдума през предходната година, когато турските жители утвърдиха препоръчаните промени в Конституцията, напомня Bulgaria ON AIR.

Сред кандитатите на този избор са и повече дами, искащи да влязат в Народното събрание. 55-годишната Айше Бохюлер е претендент от Партията на справедливостта и развиването и това е 17-а година в нейната политическа кариера.

Представителките на нежния пол се надяват да получат повече поддръжка от дамите. Според статистиката половината от 55-те милиона гласоподаватели са дами на идните избори. Но в настоящия парламент има единствено 82 дами, които съставляват 15% от общия брой.

Вече 16 години Реджеп Ердоган ръководи Турция. Според анализатори той е най-успешният водач в актуалната история на страната.

От една бедна страна в източния завършек на Европа той съумява да я трансформира в разрастващ се пазар. Но бързият напредък на Турция е съпроводен от засилен авторитаризъм, репресивни ограничения за сигурност след несполучливия прелом, водещ до арестуването на десетки хиляди.

Проучванията демонстрират, че Ердоган остава най-силният претендент, въпреки че може да се изправи против предизвикването да отиде на втори тур.

Вчера той направи огромна обиколка и взе участие в общо седем митинга. Според анализатори значително те са в отговор на големия протест на главния му конкурент Мухарем Индже, който събра над 2 милиона души в Измир.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР