Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република

...
Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република
Коментари Харесай

Масови демонстрации в Атина срещу договора за Република Северна Македония

Масови демонстрации се организират в Атина против контракта за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция против новото име на прилежащата страна. Стотици хиляди гърци скандират пред Народното събрание " Македония не се продава ", съобщи БНР.

С национални флагове хора от цялата страна стачкуват против съглашението със Скопие, което се чака да се гласоподава от депутатите през идната седмица. Сред представителите на митинга е някогашният американски-сенатор от гръцки генезис Крис Спирос.

Той съобщи пред медиите: " Ако Матю Нимиц  внесе въпроса в Организация на обединените нации ще организираме огромна опозиция там.  Ще убедим президента на Съединени американски щати да направи като Бил Клинтън и да наложи несъгласие. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие. " На демонстрациите вземат участие и представители на гръцки организации от целия свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се организира референдум. Въпреки митингите се чака самостоятелни депутати да поддържат Сириза и Народното събрание да ратифицира контракта от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, дойдоха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди рейса пътуват към Атина с стачкуващи. С фериботи идват и от островите.

Според уредниците, през днешния ден е най-мащабната акция.

Заедно с неправителствени организации вземат участие и представители на църквата. Делегация с монаси дойде от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е към този момент измежду стачкуващите пред Народното събрание:

" Този контракт нанася щета на националните ползи. В същото време се случва и смяна на политическия избор в Народното събрание, което е огромен риск. Вече няма народна власт в Гърция ".

Целта на митингите през днешния ден е да се повлияе на депутатите, склонни да поддържат с избор контракта за Северна Македония.

Според изследванията на публичното мнение 70% от гърците не одобряват съглашението и желаят референдум.

Правителството отхвърля, с цел да не блокира утвърждението на контракта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР