Масови антиправителствени протести се проведоха в петък вечер в 16

...
Масови антиправителствени протести се проведоха в петък вечер в 16
Коментари Харесай

Масови антиправителствени протести в Сърбия - клати ли се столът на Вучич?

Масови антиправителствени митинги се организираха в петък вечер в 16 града на Сърбия, заяви РТС. Демонстрантите желаеха оставка на правителствоно в страната.
Акциите минаха под лозунга „ Един от пет милиона”. Той се появи, откакто президентът Александър Вучич съобщи, че няма да допусне нелегално взимане на властта даже протестиращите да са пет милиона”.
Освен оставка на настоящата власт участниците носиха и транспаранти за основаване на свободна Сърбия, решение на проблемите по места и други.
Протестираха жителите на Ниш, Смедерево, Нови Сад, Суботица, Крушевац, Шапац, Панчево, Ужице, Кралево, Лозница, Кикинда, Валиева, Лесковац, Зайчар, Пожаревац, Чачак.
В Нови Сад протестиращите приканиха за независимост на медиите. В Лесковац те настояха Вучич да бъде лишен от званието почетен жител на града, а кметът Горан Цветанович да подаде оставка. Аналогични условия предявиха и жителите на Чачак.

#1od5miliona protest in Valjevo, Serbia tonight. https://t.co/UFVdqYEOAU pic.twitter.com/OkXUlwroDD via @Alex74Djukic #Balkans
— Liveuamap (@Liveuamap) 8 февруари 2019 година
За през днешния ден е планувана огромна проява в Белград. Опозиционното обединяване „ Съюз поради Сърбия” и редица опозиционни придвижвания ще показват на протест лист с настояванията и задачите си. Сред тях са отвод от присъединяване в възможни парламентарни избори и протест на Народното събрание и препоръките на разнообразни равнища.
По-рано документът бе подписан от 16 водачи на политически придвижвания, в това число от някогашния президент Борис Тадич, някогашния столичен кмет Драган Джилас, някогашния вътрешен министър Вук Еремич и други.
Протестните акции се организират десета поредна седмица. В мотив за тях се трансформира побоят над опозиционера Борко Стефанович в град Крушевац. По този мотив опозицията упрекна властта в основаване на атмосфера на принуждение и прикани последователите си да излязат на митинги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР