Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на

...
Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Масовата ваксинация ще започне преди май

Масовата имунизация ще стартира с възрастните хора. До края на януари чакам да имаме съответно написан проект по кое време стартира имунизацията и по кое време ще приключат основните етапи с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще стартира всеобщата имунизация. Това съобщи пред Нова тв здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му всеобщата имунизация ще стартира, когато имаме задоволително количество ваксини, с цел да се обезпечи сигурността на тяхното разпространяване.

Професор Ангелов регистрира и една позитивна наклонност - броят на искащите да се имунизират се усилва с всеки минал ден.

" Това е по този начин поради информацията, която българите получават ", безапелационен е той.

Здравният министър уточни, че се усеща добре след имунизацията. " Имах единствено лека сензитивност на мястото, където беше сложена инжекцията ", съобщи той.

" Страхът у хората, който се дължи на неналичието на информация, понижава. Това е поради множеството информация, която получават те ", безапелационен е министърът.

От компаниите производители на имунизациите ще се изискват оптималните данни за тях, с цел да може българските жители да създадат осведомен избор.

В момента се създава приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е ориентирано към общопрактикуващите лекари и всички жители. Tо ще бъде WEB основано и на него ще може да бъде открита най-новата информация за имунизациите.

" Самолетът с 25 хиляди ваксини каца към 7 часа в София в понеделник. След това медикаментите потеглят по два лъча София - Пловдив - Бургас и северния - Варна и Велико Търново.

Учителите попадат във втора фаза на имунизация, която стартира до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора.

" Там имаме към 26 хиляди души домуващи и личен състав. Има и лист с учители, които желаят да се имунизират ", сподели още министърът в отговор на зрителски въпрос.

По отношение на връщането на децата в учебно заведение министър Ангелов съобщи, че първо в клас ще се върнат най-малките.

" Стъпили сме на научни доказателства, съгласно които няма разлика в заболяваемостта в фамилиите, които живеят с дете до 11-годишна възраст, и без дете. За по-големите възпитаници - ще създадем разбор на обстановката през първата седмица и тогава ще вземем решение ", уточни той.

Министърът прикани българите да не се поддават на опиянението на положителните резултати, реализирани досега.

" Следим всекидневно всяко едно число. Действаме премерено и не се поддаваме на опиянението от резултатите. Успехът се дължи на в точния момент въведените ограничения. Те бяха въведени, с цел да подарим време на българските жители. Време да останат здрави ", безапелационен той.

" В момента в характерността на имунизацията е показно, че тя е за лица над 16-годишна възраст. Тя не е изпитвана върху бременни и не можем да отговорим какъв имунитет основава при имунокомпрометирани лица - т.е. хора с автоимунни болести и такива на терапия. Това е безусловно разумно, защото откакто човек е на терапия и приема имунопотискащи лекарства, той не може да построи антитела ", добави професор Ангелов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР