Масова ваксинация, висок ваксинационен обхват и постигане на колективен имунитет

...
Масова ваксинация, висок ваксинационен обхват и постигане на колективен имунитет
Коментари Харесай

Лекари: Трябва ни висок ваксинационен обхват и скрининг за носителство на HPV

Масова имунизация, висок имунизационен обсег и реализиране на групов имунитет против HPV. Това са целите, над които би трябвало да бъдат съсредоточени публичните старания, в случай че желаеме страната ни да излезе от задънената улица във връзка с предварителната защита на болесттите, провокирани от HPV. Това съобщи по време на полемиката „ Работи ли Програмата за предварителна защита на HPV-свързаните ракови болести в България “ доцент Валери Цеков, ръководител на Сдружението по новаторска медицина.

Той бе безапелационен, че при тези равнища на имунизация не би трябвало да сме сюрпризирани от високата заболеваемост и смъртност при дамите от рак на маточната шийка, само че също по този начин не би трябвало да подценяваме и обстоятелството, че HPV предизвиква и доста други типове рак при двата пола. Ето за какво е доста значимо у нас

да се вкара всеобща полово-неутрална имунизация с HPV ваксина,

което значи да бъдат имунизирани и девойки, и момчета, счита доцент Цеков. Това е и рекомендацията на СЗО, добави той. Доц. Цеков акцентира също по този начин, че е належащо да бъде разширена възрастовата граница за имунизиране най-малко до 15 години – и за девойките, и за момчетата.

Силно активизиране на антиваксърите, неверно отправени послания и разнобой в изказванията на експерти и персонални лекари – тези аргументи за ниското имунизационно покритие с тази ваксина открои различен специалист – доктор Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за фамилно обмисляне и полово здраве. Тя показа, че е имала случаи, в които лектори експерти с висока професионална подготовка и престиж при визити в ромските квартали коментират изгодата от имунизациите, само че по-късно, когато хората отидат при персоналните си лекари, получават от тях съвет да се въздържат от ваксина и да изчакат.

„ Трябва да се приказва на един и същи език, това е значимо за хората, които желаят да получат явен съвет и ясни уточнения “, сподели доктор Стаменкова и акцентира на положителната взаимна работа на здравните посредници, персоналните лекари и РЗИ по места.

„ Не се прави оценка ролята на фармацевтите в осведомителните акции, а те могат да бъдат доста потребни “,

уточни маг.-фарм. Велина Григорова – ръководител на УС на Българския фармацевтичен съюз.

„ Действително е належащо да се разшири възрастовият обсег на програмата за предварителна защита на РМШ най-малко до 16 години, и тя да се промени по този начин, че в нея да се включат и момчетата.

Също по този начин е значимо да се вкара скрининг за носителство на HPV,

тъй като този вирус е мощно публикуван и се среща при над 70% от хората “, сподели доктор Гергана Николова, член на УС на НСОПЛБ и на УС на БЛС.

Тя акцентира, че ролята на персоналните лекари е решаваща в връзката с родителите и с пациентите изобщо, само че означи, че трудът им е мощно недооценен – те получават едвам 4 лева на сложена ваксина, като носят цялата отговорност за здравето на пациентите – от предварителния обзор до следенето им след имунизацията.

„ Трябва да си даваме сметка какъв брой са се засилили антиваксърите и

да се постараем да осигурим съответна научно-обоснована информация по съответни канали за хората “,

акцентира епидемиологът от МУ - Пловдив доктор Христиана Бацелова.

Да бъде призната единна тактика за предварителна защита на HPV-свързаните ракови болести и да бъде усъвършенстван информационният метод към обособените таргетни групи – деца, родители, персонални лекари, общество – тази рекомендация сплоти всички участници в полемиката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР