Масова истерия е термин, използван за описание на ситуация, в

...
Масова истерия е термин, използван за описание на ситуация, в
Коментари Харесай

Най-странните случаи на масова истерия в историята

Масова нервност е термин, употребен за изложение на обстановка, в която физически или психически признаци се появяват всеобщо, разпространявайки се бързо в общности, а от време на време и в цели градове и страни.

По време на нервност, засегнатите човеци могат да изпитат неконтролируем смях, пристъп, прояви, замаяност, мускулна уязвимост и други признаци, които нямат физическа причина, написа уеб сайтът Crnobelo.com.

Случаи на всеобща нервност са докладвани по целия свят и в продължение на епохи те ни дават завладяваща визия за комплицираната природа на човешката логика на психиката.

Терминът " нервност " идва от гръцката дума " hystera ", което значи вътрешност. Тази асоциация произлиза от древноегипетски папируси, които настояват, че аргументите за истеричните разстройства са резултат от непринудено придвижване на матката на разнообразни места в женското тяло.

През Средновековието тази религия е била сменена от религия в магьосничество, демонично обладаване или полуда, която е причинявала нервност. Въпреки че случаите на всеобща нервност не престават да озадачават здравната общественост, се счита, че те са свързани с рискови случаи на прочувствен или душевен стрес.

Танцуващата фикс идея

Танцуващата фикс идея, известна още като танцовата чума, обхвала континентална Европа сред 13-ти и 17-ти век. Едно от най-големите огнища е в Аахен, Германия, на 24 юни 1374 година

По време на този феномен хората танцуват истерично по улиците с часове, дни и явно месеци, до момента в който не припаднат от безсилие. Някои даже умират от инфаркт или инсулт.

Танцуващата чума се е срещала неведнъж в средновековна Европа, в Италия, Люксембург, Франция, Германия, Холандия и Швейцария. Първоначално танцувалната фикс идея се е считала за проклинание и към момента не се знае дали е същинска болест или обществен феномен.

Френски монахини и котки (19-ти век)

Институции като учебни заведения, затвори и сплотени общности постоянно са били места, където е избухвала всеобща нервност. В книгата " Епидемии от Средновековието " се написа за монахиня в манастир във Франция, която почнала да мяука като котка. Скоро по-късно и другите монахини започнаха да вършат същото, до момента в който целият манастир стартира да мяука.

Това държание е разтревожило хората, тъй че са били извикани бойци, с цел да се опитат да разрешат обстановката. Монахините са били бити с бич и бити от бойците, до момента в който не обещаят да спрат. През 19 век е било всекидневно да се има вяра в притежанието, а във Франция котките постоянно са били считани за демонски същества.

Епидемията от смях (1962)

Епидемията от смях стартира на 30 януари 1962 година в училище-интернат за девойки в Кашаша, Танзания. Започва от три девойки и скоро смехът се разнеся из цялото учебно заведение.

Смехът продължава часове, дни и седмици. След затварянето на учебното заведение всеобща нервност се популяризира и в други учебни заведения. Хиляда деца са били наранени от този изблик и 14 учебни заведения са били принудени да затворят. Истерията завършва след осемнадесет месеца.

Изпитания на вещици в Салем (1692-1693)

Един от най-известните случаи на всеобща нервност е този, който се случва в Салем, Масачузетс, през 1692 година Десетки млади девойки стартират да крещят неудържимо и да се държат необичайно. Това води до обвинявания в магьосничество.

Резултат от тази фикс идея са широкомащабните процеси и изтезания на лица, упрекнати в магьосничество, известни като " Процесите на вещиците в Салем “, които доведоха до гибелта на 25 поданици на Салем.

Процесът на вещиците в Салем, който се трансформира във авторитетно събитие в историята на Съединени американски щати, е употребен в политическата изразителност и известната литература, с цел да подчертае заплахите от изолационизма, религиозния екстремизъм и подправените обвинявания.

Днес всеобщата нервност не се свързва с демонично обладаване, както е било преди.

Последната зараза е зародила през 2012 година, когато към 1900 деца в 15 учебни заведения в Шри Ланка са имали редица общи признаци, в това число кожни обриви, замаяност и кашлица, без забележима физическа причина.

Докато случаите на нервност наподобяват смешни и странни, проучванията демонстрират, че има доста сложни фактори, които могат да допринесат за образуването и разпространяването на групова нервност.

Това включва обществени проблеми, културен напън, клюки, страхове, неспокойствие, религиозни вярвания, укрепване на действия от авторитетни фигури и рисков стрес.

Въпреки че общественият, политическият и религиозният подтекст са се трансформирали през вековете, човешката логика на психиката значително е останала същата, заради което е евентуално да станем очевидци на доста повече всеобщи нервности в бъдеще.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР