Масов скрининг се организира в Смолянска област с бързи тестове,

...
Масов скрининг се организира в Смолянска област с бързи тестове,
Коментари Харесай

Масов скрининг започва в Смолян с бързи тестове

Масов скрининг се провежда в Смолянска област с бързи проби, резултатите от които да оказват помощ през есенно-зимния интервал, когато се чака последваща вълна на Ковид-19, заяви доктор Мими Кубатева – шеф на Регионалната здравна ревизия.  
„ РЗИ получи целеви средства за проучвания на жителите и с цел да ги оползотворим най-ефективно, взехме решение, че е удачно да проведем всеобщ скрининг като стъпим на разпоредбите на статистическите условия. Целта е да обхванем задоволително огромен брой хора в три възрастови групи. Целта е да получим информация каква част от популацията се е срещала с този вирус и каква част от популацията има имунитет. Това е значимо за една нова среща със същия вирус, с цел да можем на създадем прогнози за последваща зараза “, сподели доктор Кубатева.
Тя посочи, че 350 индивида ще бъдат изследвани, като в самодейността ще бъдат привлечени общопрактикуващите лекари. Техен ще е задължението да дефинират кои хора от пациентските им листи да бъдат изследвани. Ще се желае наложително осведомено единодушие на изследваните, които ще попълнят и анкетна карта.
„ От през днешния ден нататък започваме подготовката на това проучване и моите упования е то да се случи към края на юни месец. Подготовката плюс осъществяването ще е към края на юни месец. Началото на юли ще можем да се похвалим с някакви резултати “, заключи шефката на РЗИ.

Началникът на отдел " Статистически изследвания “ в Смолян инж. Николай Славов изясни, че тези 350 теста ще се разпределят съразмерно по общини и обитаеми места. Например на община Баните се падат 13 теста. Там има две джипита, като на едното ще се дават 7 теста, а на другото – 6.
На община Борино ще се дадат 10 теста, по 36 на Девин, Златоград и Мадан, на Доспат - 26, на Неделино - 19, на Рудозем - 30, на Смолян – 122, и на Чепеларе - 22.
На въпрос дали броя 350 е била избрана въз основата на отпуснатите за тестуването средства, доктор Кубатева отговори, че са подходили като в Пловдив - за цялостен град от 350 000 поданици ще се създадат 1000 теста.
„ Ние взехме решение, че съразмерно за нашата област с три пъти по-малко население като задоволителна численост може да се спрем на 350 проучвания. Водени сме от паралелното проучване, което тече в Пловдив “, акцентира тя.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 1 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР